NEWS

Teretana za osobe s invaliditetom nastavlja s radom, od sad i za djecu iz Posebnog odjela

Svi u teretani
28.03.2023. 19:07; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Teretana za osobe s invaliditetom nastavlja s radom, od sad i za djecu iz Posebnog odjela

Uspješne aktivnosti u sklopu EU projekta “I ja mogu trenirati” kojim je Poreč dobio teretanu za osobe s invaliditetom i omogućio im vježbanje uz stručnu podršku, nastavit će se i nakon završetka službenoga dijela realizacije ovog EU projekta. Najavili su to na nedavnoj konferenciji za medije ispred teretane i SRC-a „Veli Jože“ gdje je smještena, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, predsjednica Društva invalida Poreč Nataša Basanić Čuš i voditelj Body building kluba „Veli Jože“ Dalibor Jakovčić.

Naime, BBK „Veli Jože“, zajedno s partnerom Gradom Porečom-Parenzo, provodio je EU projekt “I ja mogu trenirati” koji je značajno doprinio lokalnoj zajednici – uključio osobe s invaliditetom u zajedničke prilagođene treninge s članovima Bodybuilding kluba “Veli Jože”, organizirao savjetovalište o zdravom načinu prehrane te otvorio prvu teretanu na otvorenom za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Nastavkom ovog projekta, istaknuto je na konferenciji, umjesto dosadašnjih 35 osoba, besplatno će moći trenirati sve osobe s invaliditetom s područja Grada Poreča-Parenzo. BBK Veli Jože je na natječaju Grada Poreča-Parenzo za financiranje udruga, za nastavak ovog projekta dobio je 10.617 eura kojima će se i dalje financirati stručno vođenje treninga, a sve u cilju podizanja razine kvalitete ove usluge i integracije osoba s poteškoćama u društvo.

Velika je novost, što će se dosadašnjim korisnicima pridružiti i djeca s poteškoćama u razvoju, koja pohađaju Posebni odjel pri Osnovnoj školi Poreč. Ova su inicijativu roditelji vrlo dobro prihvatili i mnogi su izrazili želju dovoditi svoju djecu na treninge.

Predsjednica Društva invalida Poreč Basanić Čuš rekla je da su njihovi članovi jako dobro prihvatili ovaj projekt i velik broj njih redovito tenira. Projekt je pokazao svoju održivost i opravdanost, te se proširuje i na djecu s različitim poremećajima u razvoju. Roditeljima je omogućeno da se jave individualno treneru Jakovčiću i dogovore vježbe dok se dijete na adaptira.

-Drago nam je što projekt “I ja mogu trenirati” ide dalje. Nakon tri godine trajanja, pokazao se uspješnim i željeli smo nastaviti s provođenjem. Zato se želim zahvaliti svima koji su doprinijeli ovom projektu. Želja je bila stvoriti svima iste uvjete u treniranju i što više ih integrirati u zajednicu. rekao je gradonačelnik.

Inače, cijeli ovaj projekt počeo je prijavom BBK „Veli Jože“, zajedno s partnerom Gradom Porečom-Parenzo, Sportskom zajednicom Grada Poreča i Društvom invalida Poreč, na natječaj Europskog socijalnog fonda projektom „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ pod nazivom „I ja mogu trenirati“, za što je krajem 2018. dobiveno gotovo milijun i pol kuna. Projekt je službeno okončan krajem 2021.

Opći cilj projekta kod osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju bio je podići svijest o potrebi bavljenja sportom. Projekt je imao nekoliko faza – prva se odnosila na mali građevinski zahvat u sklopu SRC-a „Veli Jože“ kojim je napravljen plato od 400 kvadrata sa spravama i uređen je prilaz za osobe s invaliditetom. Nakon toga uslijedilo je rad s najviše 31 osobom s invaliditetom s kojima su radili stručnjaci – kineziolozi, nutricionist i fizioterapeut. Bilo je i prilagođenih treninga za djecu s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, a interes osoba za invaliditetom za vježbanjem od prvog je dana bio neočekivano velik i zahvaljujući novcem iz proračuna sada će se i nastaviti.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email