NEWS
Ljekarna

Teniski turnir "Istarska rivijera" obilježava 35.obljetnicu

13.03.2007. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Teniski turnir "Istarska rivijera" obilježava 35.obljetnicu
206Picture081.jpg

U jubilarnoj 35.obljetnici teniski turnir mijenja način igranja i od satelit turnira ( 3 turnira i završni turnir ) postaje niz od 3 Futures turnira, a promjena je u tome da igrači na svakom od turnira mogu osvojiti ATP bodove, te ne moraju igrati sve turnire. Svaki turnir ima svoj posebni nagradni fond od 10.000 američkih dolara.

U hotelu Valamar Diamant u Poreču 13. ožujka 2007. godine održana je konferencija za novinare na kojoj su ovogodišnje izdanje najstarijeg hrvatskog medjunarodnog teniskog turnira predstavili jedan od osnivača 1972. godine Fredi Kramer, sadašnji direktor turnira Branimir Horvat i direktor " Riviere Poreč " d.d. Franco Palma. Svo troje se u uvodnom dijelu osvrnulo na povijest turnira. Fredi Kramer je istaknuo da su svi ponosni na ovaj jubilej, a da je davne 1972. godine sve krenulo s ciljem popularizacije tenisa u Istri i stvaranjem partnerstva sport – turizam. Mnogi su se tada pitali: "Ća nan to triba" ? Mi smo im pokazali, a krenulo se sa 2 zemljana terena kod hotela "Pical" i 2 zemljana terena u Umagu. Naredne 1973. godine turnir se proširio, a u ovih 35 godina na turnirima su nastupali tenisači iz 42 države svijeta. Svake godine je broj teniskih terena rastao, a danas je zahtjev turističkog tržišta da svaki hotel ima teniski teren. Turnir koji sam vodio 22 godine imao je veliku ulogu u razvoju tenisa. Izdat ćemo monografiju o ovih 35 godina turnira, no najvažnije je da turnir ide dalje. Iz "Istarske rivijere" proizašla su i 2 ATP turnira, Umag i Zagreb.

Branimir Horvat, direktor turnira "Istarska rivijera" je rekao da je na turniru prisutan niz godina, prvo kao igrač, zatim kao trener, a sada već 14. put kao voditelj turnira. U ovogodišnjem izdanju turnira partneri su "Riviera Poreč" i "Maistra" – Vrsar i Rovinj. Niz od 3 Futures turnira odgovara više tenisačima,  jer bodove mogu osvojiti već ulaskom u 2.kolo ( 1 bod ) , a pobjednik dobija 12 bodova. Igrači ne moraju prilagodjavati svoj kalendar igranja za boravak od mjesec dana u Istri, već mogu igrati onoliko turnira koliko žele. Normalno je da u kvalifikacijama, na ovoj vrsti turnira učestvuje 64 igrača, no nama su dozvolili kvalifikacije za 128 igrača. Danas 13.ožujka otpočinje porečki glavni turnir sa 32 igrača. Uvjeti za turnir su fantastični, na raspolaganju nam je 26 teniskih terena na otvorenom, te u slučaju kiše 4 zemljana terena u dvoranama, u hotelu tenisači imaju na raspolaganju i Wellness centar. Prijavljeni su tenisači iz 20 država.

Gospodin Franco Palma je u ime domaćina rekao da je tenis i nadalje turistički sport broj 1, iako neki govore da je to golf. Govorio je o tome kako u "Rivieri Poreč" radi već 37 godina i da se sjeća samih početaka turnira "Istarske rivijere", koji je postao nadogradnja turističke ponude. Najveći doprinos da to postane tako dao je Djani Šegon iz "Plave lagune", a obe hotelijerske tvrtke Poreča "Riviera" i "Plava luguna" podržavale su turnir sve ove godine. Poreč danas ima 160 teniskih terena, što je najveća koncentracija teniskih igrališta u Hrvatskoj. Većina igrališta su zemljana, a tu su i dvije balonske dvorane. Anton Tomičić je sada u mirovini , no još uvijek je uz turnir i pruža podršku. Na kraju je rekao da "Riviera Poreč" već nekih 20-tak godina ima dosta dolazaka gostiju iz inozemstva upravo zbog tenisa. Najviše je takvih gostiju iz Njemačke i Austrije i to u predsezoni i posezoni. Riječ je uglavnom o aranžmanima od 3 – 7 dana. To je jedna od najboljih promocija Poreča.

Za ljubitelje tenisa recimo da se u ovih 35 godina jedno vrijeme igrao i ženski tenis. Od poznatih tenisača ovdje su nastupali : Sabrina Goleš, Renata Šašak, Mima Jaušovec, Slobodan Živojinović, Boris Becker, Thomas Muster, Dominik Hrbaty, a od domaćih : Željko Franulović, Goran Prpić, Bruno Orešar, Marko Ostoja, Branimir Horvat, Saša Hiršzon, Goran Ivanišević, Ivo Karlović, Ivan Ljubičić, Marin Čilić.

za Poreštinu.info : R.V.Aleksić

Print Friendly, PDF & Email