NEWS
valfresco

Porezna uprava provjerit će sve nadzore i nekretnine svog inspektora

14.03.2007. 00:00; Učitavanja: 214; Početna / Crna kronika / Porezna uprava provjerit će sve nadzore i nekretnine svog inspektora

– Ne želeći »tek tako« platiti tri milijuna kuna poreznih obveza za koje drže da su najvećim dijelom izmišljotina poreznog inspektora koji im je bio u nadzoru, direktori i vlasnici porečke tvrtke Hann-invest posljednjih su dana proveli žestoku kampanju u javnosti – od senzibiliziranja medija preko podizanja kaznene prijave protiv inspektora i njegovog šefa i do isticanja velikih plakata »protiv korupcije« sa znakovitom porukom ili porugom »Porezni inspektor ili građevinski obrtnik?«,

Prozvana i prijavljena druga strana – porezni inspektor Željko Severac iz porečke ispostave Porezne uprave i pročelnik te službe za Istarsku županiju Elvis Drandić – ne oglašava se unatoč pokušajima naših novinara da dođu do njihovih izjava. Upućeni smo na resorno Ministarstvo financija koje je u prvi mah samo taksativnim nabrajanjem radnji i datuma ustvrdilo da je porezni nadzor prošao cjelokupnu proceduru, uključujući i žalbeni dio, sve do pravomoćnog rješenja o dugovanjima koje je početkom ovog mjeseca uručeno poreznom obvezniku. Ipak, jučer nam je iz tog ministarstva stiglo priopćenje u kojem glasnogovornica Sanja Bach ističe da će Porezna uprava preispitati sve okolnosti u vezi sa slučajem »Hann-invest«.

»lako je u žalbenom postupku Samostalna služba za drugostupanjski upravni postupak odbila žalbu poreznog obveznika tj. potvrdila prvostupanjsko rješenje o utvrđenim poreznim obvezama, s obzirom na navode vlasnika tvrtke HANN-INVEST d.o.o. u dnevnim glasilima, u sumnje o pokušaju iznude tijekom poreznog nadzora, Porezna uprava će izvršiti unutarnju kontrolu postupanja kod svih poreznih obveznika gdje je imenovani inspektor bio nositelj naloga za nadzor. Također će se izvršiti unutarnja kontrola svih prometa nekretnina u Područnom uredu Pazin, Ispostava Poreč, s obzirom na navode vlasnika navedene tvrtke da porezni inspektor gradi i prodaje kamene kuće. Ova kontrola uključuje i primjenu članka 63. Zakona o porezu na dohodak, tj. na temelju podataka iz svojih evidencija, evidencija tijela državne uprave i evidencija jedinica lokalne i područne samouprave utvrdit će postoji li razlika između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje«, priopćila je Bach.

Očito je i Ministarstvo uvidjelo da bi iza podosta dima moglo biti i vatre. Naime, podsjećamo da je pored Hann-investa inspektora Severca istražnim tijelima anonimno prijavilo i nekoliko njegovih kolega iz porečke Porezne uprave. Vele da je inspekcijski nadzor zlorabio za iznudu od građevinara, pa se njime sada bave USKOK, Državno odvjetništvo i policija. Također izgleda da je Hann-investov postupak okuražio još neke da progovore o Severčevim nadzorima , makar anonimno, jer se jučer našem listu za razgovor najavilo i nekoliko obrtnika iz Novigrada.

Print Friendly, PDF & Email