NEWS
Ljeto u Funtani

Taxi stajališta zamrznuta do kraja sezone

19.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Taxi stajališta zamrznuta do kraja sezone
328GO099012.jpg

POREČ – Gradsko vijeće je prije dva tjedna konačno usvojilo odluku o prometu, čije su izmjene već najavljene. Inače, njome nije predviđeno taksi stajalište kod zgrade Općinskog suda, odnosno na ulazu na Šetalište Antona Štifanića. Na tom mjestu, kako smo već pisali, stoji nelegalna obavijest o taksi usluzi, a taksisti su povremeno i parkirani čekajući klijente.

Kada je Usluga htjela i parkiralište pred sudom zatvoriti rampom, oni su se pobunili. Njeno je postavljanje zaustavljeno, a krajem prošlog tjedna predstavnici taksista razgovarali su s gradonačelnikom Edijem Štifanićem.

– Dogovorili smo se da ćemo sve probleme pokušati zajednički riješiti nakon sezone, a do tada stvari ostaju kakve jesu. Činjenica je da taksi vozila moraju moći ući u svaki dio grada, rekao nam je gradonačelnik.

Predstavnik taksista Vladimir Cerin rekao nam je da se razgovor dogodio u posljednji tren jer su za danas spremali blokadu grada.

– Ostale su samo dvije mogućnosti: dogovor ili prosvjed. Već sedam godina tražimo isto – raspisivanje natječaja za koncesije, stajališta i rješavanje problema taksiranja na crno. Do sada s nama nije razgovarao niti jedan gradonačelnik, a kamoli riješio problem. Štifanić nas je saslušao, pokazao razumijevanje za probleme i vjerujemo da ćemo ih i riješiti. Nas je 27 registriranih taksista, a imamo 10 stajališta, pa radimo zapravo svaki drugi dan. Takvo je stanje neodrživo. Moramo moći stići do marine ukrcati goste, a to možemo jedino preko parkirališta pred sudom. Uostalom, zašto bi turistički vlak imao monopol, rekao nam je Cerin.

Taksisti pred sudom reklamiraju vožnju za četiri osobe do Zelene Lagune za 50 kuna, dok ista relacija turističkim vlakom košta 15 kuna po osobi. Oni smatraju da se i njima treba omogućiti da zarade, a ne samo vlaku. O nelegalnom stajalištu kažu da je samo jedna u nizu nelegalnosti kada je u pitanju njihov obrt. Oni, naime, nemaju pravo ni na stajalište kod autobusnog kolodvora jer Grad nije u sedam godina raspisao natječaj niti dodijelio jednu jedinu koncesiju. Inspekcija bi ih sve mogla prijaviti, a onda bi se priča lijepo zakomplicirala jer bi taksisti mogli tužiti Grad…

-S.M., Glas Istre 19.8.05.-

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email