NEWS
Ljeto u Funtani

Tar-Vabriga: “Pustite da stari istarski coki žive”

nonailadonja
08.07.2016. 18:22; ; Početna / Politika / Tar-Vabriga: “Pustite da stari istarski coki žive”

Oko stoljetne ladonje koju je Općina Tar-Vabriga u Istri odlučila posjeći radi izgradnje kružnog toka već danima se okupljaju nezadovoljni mještani koji svojim tijelima brane sječu ladonje.

Na slici je najstarija mještanka Općine Tar-Vabrige, Marija Bibulić (103 god.) koja se oštro protivi uklanjanju ladonje u Vabrigi. Nona Marija se sjeća da je još dok je bila djevojčica ova ladonja  bila veliko stablo i srce je boli što se  prema stogodišnjem  simbolu njenog mjesta odnose bez poštovanja. Poručuje “Pustite da stari istarski coki žive!”

Mještani su mišljenja da novi kružni tok nije dobro i logično rješenje za sigurnost prometa u naselju, kako je načelnik izjavio,dapače ako se promet iz smjera Poreča i Laruna bude preusmjeravao kroz taj kružni tok,to će stvarati još veće probleme za sigurnost prometa kroz uske ulice stare jezgre Vabrige.

Mještani su pokrenuli i peticiju kojom se traži obustava sječe ladonje radi izgradnje kružnog toka u Vabrigi. Potpisi će se prikupljati u nedjelju 10.07.2016. ispred marketa KIWI u Vabrigi u vremenu od 7-19h za sve mještane Općine Tar-Vabrige.  Prikupljat će se  i potpisi potpore od strane građana koji nisu mještani Općine, ali žele podržati mještane u njihovoj namjeri.

Ovaj slučaj, koji je izazvao velik interes javnosti,  pokazuje  koliko je bitna aktivna uloga građana u planiranju i životu lokalne zajednice, ali i koliko se javne vlasti udaljuju od svojih građana te ignoriraju i zanemaruju njihovo mišljenje. Na kraju krajeva javna vlast je tu zbog nas građana, ali nažalost  ih na to treba uvijek, iznova podsjećati!

(REX, Z. Istra)

Print Friendly, PDF & Email