Ljeto u Funtani

Svjetski dan zdravlja 7.4.- za pravedniji i zdraviji svijet

nature-3289812_1920
07.04.2021. 11:31; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Svjetski dan zdravlja 7.4.- za pravedniji i zdraviji svijet

Živimo u vremenu u kojemu je svijest o zdravlju kao najvećoj vrijednosti itekako sveprisutna. Čini nam se da važnost i značaj zdravlja uvijek prepoznajemo i visoko rangiramo. Ipak, situacije kao što je pandemija koju živimo, pokazuju nam planetarni značaj zdravlja. Jer, već više od godine dana za zdravlje brinu svi stanovnici svijeta. 

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) još od 1950. godine. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja obilježena je sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“. SZO zastupa pravo na jednake mogućnosti i pravo na zdravlje svakog čovjeka. Jer, ljudi imaju različite mogućnosti, a s tim u vezi i različite mogućnosti za zdravlje. U čitavo vrijeme pandemije živimo sa sviješću o ranjivim skupinama koje nas okružuju (stariji, bolesni) i s tim koliko je važno čuvati sebe i druge. Pravedniji i uključiv svijet/okruženje znači jednaka prava i zaštitu za sve ljude, izjednačavanje mogućnosti za najranjivije skupine, dostupnost zdravstvene zaštite, zdravstvenih usluga, cjepiva, zaštitu mentalnog zdravlja.   Pandemija COVID-19 dodatno je istaknula neravnopravnost u zdravlju. Distribucija cjepiva na globalnoj razini jasno pokazuje kako nas očekuje još puno rada na pravednoj raspodjeli zdravstvenih resursa.

U ovo vrijeme baš sve što znamo o zdravim životnim stilovima i izborima postaje još važnije. Ono što sami možemo učiniti za sebe i ljude koji su nam važni dio je naše odgovornosti i u našoj je kontroli, a direktno utječe na naše zdravlje ali i zdravlje u okruženju. U svijetu je višekratno dokazano da postoji puno uvjeta , izvan sustava zdravstva, koji direktno utječu na zdravlje. To su uvjeti stanovanja, mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje, uvjeti okruženja, pristup sigurnom okruženju, čistoj vodi i zraku, sigurnoj hrani i zdravstvenim uslugama. Sve su to utjecaji koji uzrokuju i zdravlje i bolesti, a  koje je moguće urediti radi boljeg zdravlja društva u cjelini.

Zdravi grad Poreč zalaže se slogan „ Izbori su naši, birajmo zdravo“. Svi koji živimo na području koje obiluje zdravim okolišnim uvjetima, šetnicama, fitnesima na otvorenom, biciklističkim stazama i uopće očuvanim zelenim zonama, svojim izborima možemo značajno utjecati na zdravlje. Možemo iskoristiti ono što su svima jednako dostupni uvjeti okruženja i izbori za bolje zdravlje. Svjetski dan zdravlja je dan kada bi Istra i mi Porečani hodali u javnozdravstvenoj manifestaciji Hoditi i zdravi biti. No, iako to ne možemo zbog pandemije, svi možemo sličan izbor učiniti i sami, sa članovima obitelji i/ili osobama s kojima u uskom krugu svakodnevno provodimo vrijeme. Možemo izabrati da Dan zdravlja i sve naredne proljetno/ljetne dane provedemo u šetnjama, hodu sa štapovima, vožnji biciklom, fitnesu na otvorenom jer time brinemo o svom tjelesnom zdravlju i kondiciji ali i o svojoj emocionalnoj ravnoteži, o druženju na otvorenom i dobrim, bliskim odnosima s osobama koje su nam najbliže i važne.

Svim svojim sugrađanima i drugim ljudima želimo da Svjetski dan zdravlja provedu zdravo i opušteno te da u danima koji slijede „biraju sami, biraju zdravo“ za sebe i svoje bližnje!

Print Friendly, PDF & Email