NEWS

Svečanom sjednicom obilježen Dan Grada Poreča-Parenzo i Dan oslobođenja Poreča

Svi nagrađeni
28.04.2023. 21:28; ; Početna / Slider / Svečanom sjednicom obilježen Dan Grada Poreča-Parenzo i Dan oslobođenja Poreča

Laureat Aldo Milotić* plakete za dr. Ljiljanu Požarić i postumno dr. Mirka Jerkovića *zahvalnice posthumno za Ratka Babića, te Emu Dojčinović, Neviju Poropat, Marinu Dželalija Jakominić, Ivu Sadrića i Jaromíra Vaculíka

Svečana sjednica u povodu Dana Grada Poreča-Parenzo i Dana oslobođenja održana je u petak, 28. travnja 2023. u Istarskoj  sabornici.
Pred brojnim okupljenima, predstavnicima Predsjednika Republike Hrvatske i Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada i Gradskog vijeća, Porečko-pulske biskupije, pobratimljenih Gradova i Općina, istarskih Gradova, državnih i drugih tijela, pripadnika narodnooslobodilačke borbe i domovinskog rata, te ustanova koje djeluju na području Grada Poreča, okupljenima su se prigodnim govorima obratili izaslanica Predsjednika RH Jadranka Žarković, izaslanik Premijera Ivan Bubić, gradonačelnik Loris Peršurić i njegov zamjenik Ugo Musizza, zamjenik župana Tulio Demetlika, a svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar.

Naš grad, naš Poreč, danas slavi 78. obljetnicu života u slobodi. Dan oslobođenja i Dan Grada prilika je da se još jednom kaže kako veliku žrtvu i doprinos naših predaka ne smijemo nikako zaboraviti. Slobode u kojima danas uživamo, nerijetko uzimamo zdravo za gotovo, tijekom duge povijesti našega grada uvijek su iznova izborene i to trebamo cijeniti i njegovati. Kažu, svi koji ništa iz povijesti nisu naučili, osuđeni su da je ponavljaju, stoga nemojmo naš grad i prosperitet koji živimo uzimati olako, podsjetio je u svom govoru Rabar.

Gradonačelnik je u svom govoru rekao kako su Dan Grada i Dan oslobođenja dobra prilika da se osvrnemo i na godinu za nama, ali ponajviše da odamo priznanje ljudima koje nagrađujemo.

Danas smo ovdje kako bismo proslavili Dan oslobođenja i zahvalili na slobodi koju uživamo i na vrijednostima poput antifašizma, tolerancije, convivenze koje svakodnevno živimo. Danas je i Dan Grada, grada koji je jedan od najrazvijenijih hrvatskih gradova, gradova primjera. Naš Poreč je takav upravo zahvaljujući svima vama – mojim sugrađanima. Od najmlađih među nama, zbog kojih sve ovo što radimo ima smisla, tako i zbog svih vas – obrtnika, poduzetnika, gospodarstvenika, djelatnika u zdravstvu, obrazovanju, turizmu, sportaša, kulturnjaka, znanstvenika, ljudi koji brinu o našoj sigurnosti, a posebno naših umirovljenika, koji su proveli godine gradeći grad koji imamo i volimo, rekao je gradonačelnik Peršurić. 
U govoru je podsjetio na sve projekte koji se trenutno rade, dovršavaju ili u skorom periodu planiraju u gradu, od obnove starogradske jezgre, projektiranja novih vrtića u Varvarima i Novoj Vasi, širenja Doma za starije i nemoćne, nastavka gradnje zaobilaznice do niza manjih komunalnih i infrastrukturnih projekata.

Međutim, veće bogatstvo od svih investicija i novca su ljudi, njihove ideje, njihova kreativnost, njihov trud i rad koji onda stvara dodanu vrijednost za naš Poreč. Svi smo mi, na neki način, gradonačelnici našeg grada. Svakodnevno donosimo odluke koje utječu na naš grad i naše sugrađane. Zato vam se želim zahvaliti jer se redovno javljate sa svojim prijedlozima i idejama, i pomažete mojem timu i meni da obavimo što bolji posao. Samo zajedno možemo izgraditi još bolju i prosperitetniju zajednicu, rekao je gradonačelnik.

Na svečanoj sjednici, već tradicionalno, dodijeljena su gradska priznanja Povelja „30. april“ zaslužnim građanima.
Ovogodišnji je dobitnik Aldo Milotić, koji je kroz cijeli svoj radni vijek radio na razvitku Poreča i Istre. Rođen u Batlugu kraj Žminja, nakon osnovnoškolskog obrazovanja pohađao je gimnaziju u Pazinu i Zagrebu. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao na Veterinarskom fakultetu 1979, dok je doktorsku disertaciju obranio na Agronomskom fakultetu 2002. godine.1964, godine zaposlio se u Poljoprivrednom kombinatu Poreč, a potom je radio u Poljoprivrednom kombinatu Pazin.
U Poreču je je od 1980. radio u Agrolaguni, a potom u Poslovnoj zajednici „Adrija“, te od 1984 u Centru usmjerenog obrazovanja kao direktor, gdje se posvetio realizaciji dva cilja – sanaciji i izgradnji objekata za odvijanje obrazovnih procesa, te osnivanju znanstvene djelatnosti za područje poljoprivrede i turizma. Ovi procesi dovršeni su 1989. godine, kada se znanstvena djelatnost i srednjoškolsko obrazovanje odvajaju u zasebne organizacije, kao Institut za poljoprivredu i turizam i Srednja škola Mate Balota.
Od 1989. do 2006. radio je u Institutu kao direktor, odnosno v.d. ravnatelja, a nakon toga do umirovljenja 2009. godine radio je na više istraživačkih i stručnih projekata. U ova dva mandata ove su institucije bile društveno aktivne, kako na području matične općine i grada Poreča tako i Županije.
Među aktivnostima su svakako osnivanje i organizacija izložbe Vinistra kao okosnice razvoja vinarstva, popis pasmine istarskog goveda i organizacija poticaja koje su vlasnici dobivali od Ministarstva poljoprivrede, zatim organizacija poljoprivrede službe na području Županije uz sufinanciranje tadašnjih općina, nabava junica smeđe pasmine za poljoprivrednike na području Poreštine iz programa robnih rezervi, natjecanje u proizvodnji pšenice, praćenje tridesetak sorti durum pšenice Instituta za žitarice iz Rima, ustupanje površina za ispomoć znanstvenicima iz Poljoprivrednog fakulteta Osijek, te sudjelovanje učenika i zaposlenika na društvenim manifestacijama na području Poreča. Zbog svega navedenog dodijeljena mu je ovogodišnja Povelja 30. april.

Ponosan sam što ste prepoznali i moj doprinos razvoju ovoga grada. Zahvaljujem se predlagateljima kao i svima koji su radili samnom i na bilo koji način stvorili uvjete za naše zajedničke uspjehe, rekao je  Milotić u svom govoru. Osim nagradama – Poveljom i umjetničkim djelom publika na svečanosti nagradila ga je i dugotrajnim aplauzom.

Osim „Povelje 30. april“, dodijeljene su i plakete gradonačelnika zaslužnim građanima.

Plakete su ove godine dobili:
dr. Ljiljana Požarić, dugogodišnja pedijatrica u porečkom Domu zdravlja. Doktorica Požarić je uvijek susretljiva, ljubazna, vrlo stručna i organizirana. Roditelji hvale njezin pristup djeci, a redovitim sudjelovanjem na stručnim medicinskim kongresima i simpozijima konstantno usavršava svoje znanje i ide ukorak sa novim medicinskim dostignućima, za dobrobit svojih malih pacijenata.

Plaketu je ove godine posthumno dobio je i nažalost prerano preminuli doktor Mirko Jerković. Liječnik i stručnjak koji je svojim predanim radom, dostupnošću i pozitivnim pristupom pomogao brojnim porečkim obiteljima, ali i gostima. Više od 20 godina vodio je svoju privatnu polikliniku u Gortanovoj ulici u centru Poreča, prvo kao ordinaciju za turiste, koja je s vremenom postala prava poliklinika u koju su dolazili i građani Poreča i okolice, kad god se ukazala potreba.

Gradonačelnik je dodijelio i zahvalnice zaslužnim građanima:
– posthumno Ratku Babiću, nažalost, prerano preminulom dobrom duhu svake porečke fešte. Ratko je sa svojim Baredinesaurima godinama svirkom uveseljavao i zabavljalo generacije Poreča, ali i gostiju na svim manifestacijama, te gotovo da nema onoga tko ga nije poznavao. Zahvalnicu za njega preuzela je supruga Luce.
Zahvalnicu je dobila i profesorica Ema Dojčinović. Danas u mirovini profesorica hrvatskog jezika Dojčinović utkala je ljubav prema pisanju, ali i dramskoj umjetnosti generacijama Porečana, ostavivši neizbrisiv trag u našoj kulturnoj i obrazovnoj sceni.
Zahvalnicu je dobila i Nevija Poropat, voditeljica radne jedince Hortikultura u porečkoj komunalnoj tvrtki Usluga Poreč. Poropat s ljubavlju i predanošću skupa sa svojim radnim timom vodi brigu o porečkim javnim površina i hortikulturnom uređenju, odnosno da svaka rožica u gradu bude na svom mjestu.
Zahvalnicu je dobila i Marina Dželalija Jakominić, profesorica likovne umjetnosti. Ilustrirala je slikovnice, brošure, vodiče, a njezin rad prepoznat ćete po veselim, razigranim motivima koji se posebno sviđaju djeci. Marina često i radi s djecom, redovito sudjeluje i vodi dječje kreativne radionice kojima oslikavaju i uređuju gradske prostore i objekte čineći grad ljepšim i veselijim.
Zahvalnicu je dobio i Ivo Sadrić, iz prijateljskog Grada Poinga, on je svojim je marljivim radom, jedna od ključnih karika u uspostavi i prijateljskih odnosa ova dva grada koji su rezultirali kulturnim, gospodarskim, turističkim vezama u deset godina prijateljstva.
Zahvalnicu je dobio i Jaromír Vaculík, iz prijateljskog grada, odnosno gradske četvrti Praga 6. Vaculík je svojim radom doprinio u jačanju veza između Praga i Poreča koji su prošle godine proslavili i deset godina prijateljstva. Brojne turističke prezentacije, sportske i kulturne razmjene obilježile su ovaj period u kojem je upravo Vaculík uvijek bio poveznica i dobri duh. Za njega je zahvalnicu preuzeo zamjenik gradonačelnika Praga 6, Zdeněk Hlinský.

Svečanu sjednicu svojim su nastupima obogatili i višestruka nagrađivana učenica Umjetničke škole Poreč Eva Palman iz 5. razreda na flauti (mentorica učiteljica savjetnica Samanta Stell), koja je odsvirala kompoziciju „Ohridski biseri“ Nella Milottija, te harmonikaški kvintet Umjetničke škole, učenici učiteljice Ane Šterpin Zagoranski – Lucia Janko, Leona Janko, David Pršurić, Erik Petrović i Arian Matić koji su izveli skladbe Evgenija Derbenka: „Harmonikaši sviraju jazz“ i „Barocco“ Roberta Van Peringena. Sjednicu je izvedbom himni otvorio zbor Umjetničke škole Poreč pod vodstvom Marijane Gulić.

Prije svečane sjednice gradonačelnik, predstavnici Grada, udruga antifašista i branitelja, te prijateljskih gradova zajedno su položili vijence uz spomen-obilježje poginulim borcima u NOB-u pokraj zgrade gradske uprave.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email