SVEČANOST U ISTARSKOJ SABORNICI – DODIJELJENE KNJIŽEVNE NAGRADE ZA NAJBOLJA UČENIČKA OSTVARENJA

07.05.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / SVEČANOST U ISTARSKOJ SABORNICI – DODIJELJENE KNJIŽEVNE NAGRADE ZA NAJBOLJA UČENIČKA OSTVARENJA
345GO135584.jpg

U Istarskoj sabornici preksinoć su, po deseti put, dodijeljene književne nagrade Laurus nobilis za najbolja učenička ostvarenja u kategoriji osnovnih škola na hrvatskom i talijanskom jeziku te srednjih škola. Za »Esej o pjesniku« u kategoriji osnovnih škola na hrvatskom jeziku nagradu je osvojila Stephanie Stelko, učenica sedmog razreda Osnovne škole Poreč. Monika Šuran, učenica završnog razreda Talijanske osnovne škole »Bernardo Parentin«, osvojila je Laurus nobilis za rad »Sola«, dok je Azra Klempić, maturantica jezične gimnazije Srednje škole Mate Balote, osvojila nagradu za rad nazvan »Samoća«.


Djela zavidne stilske razine

Nagrade – zlatni nakit, poklon-bon u vrijednosti od tisuću kuna za kupnju knjiga te putovanje u Zabok na svečanu dodjelu Nagrade Ksaver Šandor Gjalski, uz čestitke i cvijeće, predao im je gradonačelnik Edi Štifanić. Osim učenika i njihovih nastavnika te rodbine i prijatelja, u Istarskoj sabornici bili su i dobitnici ovogodišnje Šandorove nagrade iz prijateljskog grada Zaboka, s kojim, uz prijateljski grad Crikvenicu, Grad Poreč izdaje zajedničku knjigu s najboljim učeničkim književnim radovima Pozica. Organizator te vrijedne manifestacije je Gradska knjižnica Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

U Prosudbenom povjerenstvu bile su Mira Fuis, Vesna Baranašić, Olga Dojčinović i Ester Zarli. U njihovo ime Baranašić je uvodno navela nekoliko osnovnih podataka – na natječaj je pristiglo 40 književnih uradaka, najviše iz talijanske osnovne škole, zavidne sadržajne i stilske razine. Ove je godine mnogo više srednjoškolskih uradaka, ali sve manje onih u dijalektalnom izričaju. Ni jedan rad nije stigao od »talijanskih« srednjoškolaca.


Razni stilovi i tematika

– Prispjeli su književni radovi pokazali sve bogatstvo intelektualnog i emotivnog svijeta naših mladih ljudi, rekla je u ime povjerenstva Vesna Baranašić te pozvala učenike da se i ubuduće odazivaju tom natječaju te da budu uporni u pisanju književnih djela i ljubavi prema knjizi. Pristigli radovi dotakli su se različitih književnih stilova i tematika, prevladavaju teme o odnosu ljudi i prirode, problemima odrastanja i sazrijevanja, zajedništvu, ljubavi, otuđenosti, globalizaciji, životnoj sreći u nekim novim dimenzijama.

»Esej za pjesnika« Stephanie Stelko, napisan u formi pisma, topla je i iskrena priča o prolaznosti i prijateljstvu. »Sola« Monike Šuran poučan je tekst o problemima odrastanja i sazrijevanja te prvih samostalnih poteza zbog kojih se, radi nedostatka životnog iskustva, poslije žali. »Samoća« Azre Zrelić, u formi paralelnih unutarnjih monologa oca i kćeri, snažna je priča i poruka da se fizička odvojenost spaja u univerzalnoj vječnosti.

– Ove su nagrade dokaz da Poreč nije samo grad turizma, već i grad kulture. Vjerujem da će neka od ovih imena u budućnosti postati poznati autori hrvatske književnosti, poručio je na kraju porečki gradonačelnik.

V. Medvedec, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email