NEWS
Best of Poreč

Sve više onih koji sadržaj septičkih jama prazne po šumama i livadama

30.05.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Sve više onih koji sadržaj septičkih jama prazne po šumama i livadama
632sl_031805213631.jpg

Kao što smo i najavljivali na portalu, uvođenje participacije (npr. 353 kn za 18 m3, umjesto 500 kn, kolika je tzv. tržišna cijena), većina građana prazniti će svoje septičke jame u i na zemlju 🙂 VIZIONARSKU odluku donijelo je gradsko poglavarstvo i uprava Usluge Poreč, čiji članovi ili ne haju ili pak nemaju neke potrebe za pražnjenjem septičke jame.

U današnjem Glasu Istre članak gđe Matejčić pokazuje na istinu koju smo najavili.

"Čim je gradska vlast donijela odluku da se za pražnjenje septičkih jama uvede participiranje od 70 posto u cijeni, moglo se pretpostaviti da će nastradati okoliš. Naime, besplatno pražnjenje septičkih jama Grad je uveo upravo zato da se smanji nekontrolirano zagađivanje okoliša, ali se pokazalo da Usluga na račun toga ima velike gubitke.

Od rujna 2001. godine kanalizacijski su doprinos, odlukom poglavarstva, morali plaćali vlasnici objekata koji nisu bili priključeni na kanalizaciju, ali im je zauzvrat Usluga besplatno praznila septičke jame. Na području Grada evidentirana su 1.942 korisnika koji nisu priključeni na kanalizaciju, a prošle su godine na račun kanalizacijskog doprinosa Usluzi uplatili 825 tisuća kuna, dok je pražnjenje jama Uslugu koštalo 2,9 milijuna kuna. Zbog toga što je samo 28 posto cijene bilo pokriveno prihodima, Usluga je od Grada tražila uvođenje participacije od 70 posto po pražnjenju…."

Cijeli članak u pdf forumatu.

Lokacije koje su navedne u članku (Kufci, Bašarinka, Mugeba) samo su mali dio svih lokacija. Nedostaju Vrvari, Musalež, Kadumi, Radoši, Buići itd itd.

Nije poanta plaćanje kanalizacijskog doprinosa. Svakako je potrebno dugoročno rješenje za tzv. prigradska naselja u kojima gotovo nigdje nema kanalizacije (!), a u kojima se gradi znatno više stanova nego u gradu. Problem prigradskih naselja je znatno širi, ali je kanalizacija jedan od problematičnih elemenata. Hoće li nova gradska vlast to raspoznati ili će i dalje ukrašavati i šminkati uži centar grada a okolna naselja prepuštati stihijskim rješenjima, vidjeti ćemo za nekoliko mjeseci. A dotle, dragi sugrađani izvan gradskh zidina, pumpe u jame i fonju u gražu 🙂

I dok susjedne države, one prema zapadnoj granici, restriktivno vode brigu i o fekalijama, mi ćemo i dalje oplemenjivati podzemne vode i šumarke.

Da nam Istra bude čim više zelena i čista 🙂

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani