NEWS

SUTRA U VRSARU POČINJE 13. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA

01.07.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / SUTRA U VRSARU POČINJE 13. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA

U povodu sutrašnjeg početka 13. srednjoeuropske informatičke olimpijade, koja će se u Osnovnoj školi Vladimira Nazora održavati prvih osam dana srpnja, jučer je održana konferencija za novinare na kojoj su posljednje informacije pružili domaćini, načelnik općine i ravnatelj škole Franko Štifanić i Esad Mujaković, izvršni direktor olimpijade Ivo Šeparović te Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog informatičkog saveza. Riječ je o godišnjem natjecanju reprezentacija učenika srednjih škola, koji dolaze iz Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Njemačke i Rumunjske te naše zemlje.

– Ovo je jedna od informatičkih olimpijada s najjačom konkurencijom budući da iz nekoliko srednjoeuropskih zemalja obično dolaze najjače svjetske ekipe. Zato će natjecanje u ovoj skupini biti vrlo teško, no nadamo se dobrim rezultatima. Zahvaljujem se Vrsaru, koji je izrazio spremnost da bude domaćin, naša je zemlja to već jednom bila, 1998. godine u Zadru, rekao je Spiegl.

Načelnik Štifanić izrazio je zadovoljstvo domaćinstvom, budući da je informatička pismenost vrlo važna za budućnost mladih generacija. Tomu je svakako pridonio i jučer završen ljetni informatički kamp, u kojem je sudjelovalo i mnogo djece i nastavnika iz Vrsara, kao i čitave Istarske županije.

Zadovoljstvo pripremama – dovoljno je reći da je u vrsarskoj školi montirano stotinu kompjutora – izrazio je Ivo Šeparović te najavio dolazak eminentnih predavača, kao i posebnih gostiju: predsjednika svjetskog olimpijskog pokreta Zidea Dua iz Kine, kao i lidera njemačkog tima Wolfganga Pohla. Oni su, rekao je, prva dva čovjeka svjetske informatičke elite. Šeparović je najavio svečano otvaranje u nedjelju te početak natjecanja u ponedjeljak. Našu će zemlju predstavljati tri ekipe, od kojih će samo prva biti službena, a ovdje će se svi zajedno pripremati za svjetsku olimpijadu koja se održava u kolovozu u Meksiku. Natjecatelji i gosti imat će zanimljiv cjelotjedni program, uključujući i izlete po istarskim gradovima.

Kako je rekao ravnatelj škole Mujaković, Općina Vrsar godinama ulaže napore u informatičko opismenjivanje svojih, posebno najmlađih stanovnika, a informatički kamp i predstojeća olimpijada u svakom će slučaju pridonijeti boljim rezultatima na natjecanjima vrsarskih učenika na državnoj razini. Ravnatelj je iskoristio prigodu da se zahvali Općini za kupnju klima uređaja, bez kojih ne bi bilo moguće održati ta dva događanja, te najavio da se zahvaljujući tome školska vrata više neće ljeti zatvarati.

V. Md., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email