NEWS

Sutra kreće Limes Bike & Family Tour! Doživite ljepotu istarske prirode na dva kotača

441493786_813246327499885_3999718632263921285_n
10.05.2024. 18:07; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Sutra kreće Limes Bike & Family Tour! Doživite ljepotu istarske prirode na dva kotača

Želite li uživati u prirodi i istražiti najljepšu i najzanimljiviju šumu u Istri, pridružite nam se na biciklističkoj pustolovini za cijelu obitelj, Limes Bike & Family Tour. Tura i popratni događaji održavaju se sutra, u subotu, 11. svibnja, a namijenjeni su svim uzrastima. Na vožnji ćete upoznati okolicu Vrsara, Limski kanal, te posebno bogatstvo i ljepotu zaštićene šume Kontija. Start i cilj su ispred Sportske dvorane Saline u Vrsaru. Okupljanje je od 8:30, a događanje započinje u 10:00.

Staza ture obuhvaća čak 50.1 km i velikim dijelom prolazi kroz šumu Kontija, oazu zelenila koja se nalazi između naselja Kloštar, Gradina i Flengi (Prodani), nedaleko od Vrsara. Kad biciklom krenete iz ovoga malog ribarskog mjesta na zapadnoj obali Istre, imat ćete osjećaj da odlazite daleko od mora. Šuma Kontija, naime, stvara neobičan kontinentalni ugođaj svojim obiljem zelenila, obrađenim poljima i bogatom vegetacijom. Prostire se na površini od 65 hektara i zaštićena je kao poseban rezervat šumske vegetacije i Natura 2000 područje. Posebnost šume čini iznimno očuvana površina bijelog graba i hrasta medunca u Istri, stara više od 140 godina. U šumi se nalaze brojne staze za pješačenje i bicikliranje, te makadamski putevi, koji se protežu na više od 40 kilometara. Vrhunac ture bit će vožnja uz Limski zaljev, koji je nastao potapanjem doline rijeke Pazinčice. Zaljev je poznat po uzgoju riba i školjaka, a ima i zanimljivu geološku povijest. Tura također staje na predivnom vidikovcu iznad Piratske špilje, tajanstvene pećine koja je nekad bila okupljalište gusara i krijumčara.

Osim prirodnih ljepota, šuma Kontija obiluje brojnim itinererima i turističko-edukacijskim sadržajima. Lovačka kuća služi kao lovni rezervat tijekom jeseni i zime, a od početka 2022. u šumi djeluje i Znanstveno-edukacijski centar (ZEC) Kontija. Tu su i arheološka nalazišta, poligon za orijentaciju, te stijene za penjanje. Za bicikliste kojima više odgovara miran i kontemplativan doživljaj Kontije, šuma je savršena za promatranje ptica, stvarajući jedinstvenu atmosferu koju je teško opisati riječima.

Tura je otvorena za sve starije od 14 godina. Pogodna je za različite vrste bicikala, kao što su brdski, električni ili trekking bicikli, te različite razine kondicije i iskustva. Osigurali smo i profesionalnog vodiča i pratitelja kao i obroke i pića na odmorištu. Djecu od 8 do 12 godina pozivamo da sudjeluju u popratnom događanju, Saline Poligon Bike Race, koje se sastoji od zatvorene kružne utrke na travnatoj površini pokraj dvorane i puno zabave i igara pod vodstvom – također od 8:30 nadalje.

Biciklistička tura kroz šumu Kontija na Limes Bike & Family Touru pružit će vam nezaboravno iskustvo: uživat ćete u netaknutoj prirodi, očuvanim stazama i čarobnom spoju kontinentalnog šarma i obale Istre. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da istražite i doživite šumu Kontija na dva kotača s obitelji i prijateljima. Za sudjelovanje, prijavite se na [email protected] ili osobno na mjestu polaska na dan događaja. Vidimo se na turi!

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email