NEWS
valfresco

Sutra, 11.9.2018. u Funtani nastupaju sopranistica Kristina Kolar i tenor Voljen Grbac s početkom u 20 sati

Kristina-Kolar-2
10.09.2018. 14:02; Učitavanja: 139; Početna / Lifestyle / Zabava / Sutra, 11.9.2018. u Funtani nastupaju sopranistica Kristina Kolar i tenor Voljen Grbac s početkom u 20 sati

Trg sv. Bernarda u Funtani, 11.9.2018. Večer opernih arija i dueta

U utorak 4.9.2018. s početkom u 20 sati, na Trgu Sv. Bernarda u Funtani, u organizaciji Turističke zajednice općine Funtana, nastupaju sopranistica Kristina Kolar i tenor Voljen Grbac pod vodstvom maestra Vladimira Babina na klaviru u glazbenom programu pod nazivom „Najljepše operne arije i dueti“. Predivna riječka primadona i hrvatska operna zvijezda te solist Opere HNK Ivana pl. Zajca pjevat će najljepša djela vokalne lirike, arije i duete.

Veselimo se Vašem dolasku!

Kristina Kolar

Studij solo pjevanja upisuje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ljiljane Molnar-Talajić, a diplomira u klasi prof. Zdenke Žabčić – Hesky. Usavršavala se na Accademia Lirica del Rotary Internacional u Milanu, u klasi dirigenta Giuseppea Montanarija, tada umjetničkog direktora Teatra alla Scala. Tada je ostvarila niz uspješnih koncerata uz korepetitore Scale,P. Spadara i R. Negrija. Usavršavala se i u Trstu kod A. Svaba. Od 1996. zaposlena je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u statusu prvakinje Opere .
Kao solistica ostvarila je preko 40 uloga u nizu glazbeno-scenskih djela (u Hrvatskoj i inozemstvu) poput : Carmen (Carmen), Aida (Aida), Macbeth (Lady Macbeth), Tosca (Tosca),  Manon Lescaut  (Manon Lescaut), La Gioconda (Laura), Andrea Chenier (Maddalena), Così fan tutte (Dorabella), Nabucco (Abigaille, Fenena), Šišmiš (Rosalinde, Princ Orlovsky), Cavalleria rusticana (Santuzza, Lola), Adrianna  Lecouvrier (Principessa),  La forza del destino (Preziosilla), Hamlet (Gertruda), Don Giovanni (Donna Elvira) . Posljednjih pet  godina stalna je gošća inozemnih opernih scena (Japan, Finska, Njemačka, Češka, Mađarska, Italija, Slovenija).
Godine 2014. na turneji Opere SNG Maribor u Japanu, predstavila se ulogom Aide u gradovima diljem Japana. Koncertno nastupa kao solistica u izvedbama oratorijskih djela, misa i rekvijema Verdija, Pergolesija, Mozarta, Beethovena, Rossinija, Kolba i drugih. Bilježi suradnje s dirigentima kao što su N. Bareza, L. Voltolini,V. Matvejeff, H. Griffins, S. Dinić, G. Chmura, P. Dešpalj, F. Rosa, A. Allemandi, M. i R. Homen, I. Švara, I. Repušić, T. Bilić, T. Boganyi, E. de Nadai, A. Bjelinski, T. Fačini i N. Matošević, te orkestrima poput Zagrebačke i Riječke filharmonije te Simfonijskog orkestra HRT-a, Panonske filharmonije, Jyvaskyla simfoničara. Dobitnica je Nagrade „Milka Trnina“ za ulogu Santuzze, Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu Mettele i dva puta Nagrade „Štefanija Lenković“ HNK Ivana pl. Zajca za najbolje ostvarenu opernu ulogu; u sezonama 2012/13. i  2013/14. za ulogu Aide te u sezoni 2014/15. za uloge Donne Elvire i Tosce.  Snimila je četiri  nosača zvuka : “Sakralna glazba riječkih skladatelja“,“ Hrvatska solo popijevka“ i „Hrvatska duhovna glazba“, „Frano Parać:Misa Maruliana“.

Voljen Grbac

Solist Opere HNK Ivana pl. Zajca, rođen je u Vinkovcima 1956. godine. Pjevanje studirao u Trstu i Madridu, a u Rijeci završio Ekonomski fakultet.  Dramski tenor s bogatim opernim repertoarom za sobom ima tridesetak glavnih uloga, uglavnom talijanskog i hrvatskog opernog repertoara, te niz operetnih i uloga u mjuziklima. Gostovao je na pozornicama mnogih europskih zemalja od Portugala do Rusije. Aktivno koncertira njegujući osebujan repertoar opernih i operetnih arija te talijanskih i španjolskih kancona, a godišnje održava četrdesetak takvih koncerata, najčešće uz vokalnu solisticu i životnu partnericu Vivien Galletta te pijanista Vladimira Babina. Posljednjih godina intenzivno se  bavi i vokalnom pedagogijom u Rijeci i Istri, te su neki od njegovih učenika postali vrlo cijenjeni interpreti na opernoj i pop sceni. Nastupa i na festivalima domaće pop glazbe na kojima je često nagrađivan. Bavi se, također, umjetničkom fotografijom, te često izlaže u zemlji i inozemstvu i objavljuje fotografije u brojnim časopisima.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S