NEWS

Sunčani ured Grada Poreča – besplatno informativno predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” u srijedu, 15. studenog 2023.

najava (1)
10.11.2023. 20:24; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Sunčani ured Grada Poreča – besplatno informativno predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” u srijedu, 15. studenog 2023.

Nakon što je početkom godine vrata za građane otvorio Sunčani ured Grada Poreča, isti kontinuirano provodi aktivnosti pružanja besplatne tehničke podrške, edukacije i poticanja razvoja projekata obnovljive energije na području Grada Poreča-Parenzo. Stoga, Grad Poreč-Parenzo i Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo, u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ), pozivaju sve zainteresirane građane na besplatno informativno predavanje na temu: ”Kako do vlastite solarne elektrane?”

Predavanje će se održati u srijedu, 15. studenog 2023. godine s početkom u 18:00 sati, u kongresnoj dvorani Obrtničkog doma Poreč (na prvom katu), na adresi Partizanska ul. 5a, 52440 Poreč-Parenzo.

Predavanje je namijenjeno građanima i svima koji žele čuti ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva, uključujući informacije vezane uz troškove ugradnje, administrativne i tehničke korake do solarne elektrane na krovu, način obračuna struje iz solarne elektrane, ali i pitanja vezana uz solarne elektrane na višestambenim zgradama, te pitanja vezana uz, za građane povoljnije, izmjene zakonskog okvira vezanog za solarne elektrane koje su nastupile u 2023. godini.

Broj solarnih elektrana u Hrvatskoj ubrzano raste i to s razlogom. Solarna elektrana na krovu obiteljske kuće, godišnji račun za električnu energiju može umanjiti i do 85%. Istovremeno ista ta solarna elektrana svoju maksimalnu učinkovitost zadržava tijekom perioda od 20 godina, a struju može nastaviti proizvoditi i dugo nakon toga. Povrat financijskih sredstava uloženih u izgradnju solarne elektrane, ovisno o visini uštede, događa se u periodu od šest do osam godina, i to bez korištenja poticaja. Uz poticaje, razdoblje povrata ulaganja može se dodatno ubrzati, te gotovo prepoloviti.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) koji provodi javne pozive za godišnje nacionalne poticaje za solarne elektrane novi javni poziv najavio je za naredne mjesece. Objava uvjeta poziva najavljena je za kraj 2023., a zaprimanje prijava za I. kvartal 2024. godine. Upravo iz navedenog razloga, za građane ovo predstavlja odličan trenutak za informiranje o uvjetima i procesu realizacije solarnih elektrana, te pripremu za prijavu na javni poziv.

Radionicu će održati stručni tim Zelene energetske zadruge, vodeće organizacije u području građanske energije u Hrvatskoj koja je slična predavanja provela u preko 30 hrvatskih gradova i svakodnevno pruža podršku u realizaciji solarnih elektrana građanima i tvrtkama iz cijele Hrvatske putem servisa Na sunčanoj strani.

S obzirom na ograničeni broj mjesta, mole se svi zainteresirani da svoje mjesto na predavanju osiguraju prijavom putem online obrasca: https://forms.gle/WYb4YyRMBjGdPTWn9 .

Informativna radionica dio je aktivnosti projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” na kojem su Grad Poreč i Zelena energetska zadruga jedni od partnera. Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email