Sudbina vrtića u rukama Općine Funtana

16.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Sudbina vrtića u rukama Općine Funtana

Kako je moguće da je Adris grupa u novinama oglasila prodaju prostora u Funtani u kojem se nalaze institucije od velikog značaja za mjesto – Turistička zajednica, Mjesni odbor, pošta i ambulanta, upitala je vijećnica Ana Milohanović s liste IDS-a. Načelnik Franko Štifanić kazao je kako je tekst natječaja u mnogočemu bio pogrešan, jer Adris grupa nije imala uvid u svu dokumentaciju. Tako su naveli krivu kvadraturu te oglasili i ambulantu, iako je ona u općinskom vlasništvu. Također, Upravi nije bio poznat sporazum nekadašnje tvrtke Anita, sadašnje Maistre u sastavu Adris grupe, i njenog pokojnog čelnika Marčela Popovića s Općinom, u kojoj se spominje i mogućnost zamjene te zgrade sa zemljištem u kampovima. Osim toga, Općina, TZ i Pošta su uz blagoslov Anite te prostorije i obnavljali, dodao je Štifanić te su iz Uprave Adrisa, upoznavši se bolje sa stanjem stvari, pristali na ponovnu procjenu.

Prema riječima pročelnika Slobodana Vugrineca, Adris grupa je spremna omogućiti Općini plaćanje u više rata te će se novac nastojati pronaći rebalansom.

Željka Bezmalinović (HDZ) sugerirala je ograđivanje i uređenje dječjeg parka preko puta starog Neona te upitala kada će na natječaju biti ponuđene tri građevinske parcele iza ambulante. Budući da općinskim nekretninama gospodari poglavarstvo, odgovorio je Štifanić, ono će o tome odlučiti.

Novopokrenute općinske web stranice nezavisna vijećnica Mirna Antolović ocijenila je statičnima, budući da ne prate adekvatno sve što se u Vrsaru događa. Smatra da im valja pridodati ankete, forume i pitanja građana. Dostavljanje zapisnika s prethodne sjednice netom pred iduću nije svrhovito, kazala je Antolović, tražeći da se vijećnicima počnu ažurnije slati. Zanimalo ju je i kako napreduje izrada studije o prometu, jer su neki građani mišljenja da kružni tok na rivi nije dobro obilježen. Poglavarstvo bi, pak, trebalo jednom ili dvaput godišnje vijećnicima predstaviti svoj rad, predložila je Antolović.

– Već sam objasnio čemu služe zapisnici, a primjedbe na njih se po poslovniku unose bez rasprave. Poglavarstvo se bavi stvarima iz svoje oblasti, o čemu vijećnici mogu pitati na aktualnom satu, odgovorio je predsjedavajući Marin Tonković. Načelnik je pak kazao kako je prema njegovom mišljenju uspostava dvosmjernog prometa na rivi te postavljanje rampe prema marini smanjilo zagušenja kod Salina. Rješenje je privremeno te će se njegovu učinkovitost još pratiti u sezoni, na temelju čega će izrađivač studije predložiti daljnje solucije, rekao je načelnik.

– Ne smatram da tih nekoliko jahti kvari vizuru Vrsara. One doprinose atraktivnosti mjesta kao nautičkog središta, a kroz godišnje vezove naše poduzeće Montraker ostvaruje profit. Sjetimo se samo kakav je nered tamo bio prije uređenja. Ne možemo imati i ovce i novce, odvratio je Štifanić na konstataciju vijećnice Antolović da mještani negoduju zbog usidrenih jahti u vrsarskoj luci.

Kada će se realizirati proračunom predviđeno uređenje dječjeg vrtića u staroj školi u Funtani, pitao je Tomislav Barišić (HDZ), a pročelnik je odgovorio da je ta škola jedini veći javni prostor pogodan za potrebe nove Općine Funtana te nije više na Općini Vrsar da odlučuje o njenoj sudbini.

Franko Matukina (IDS) smatra da bi u povodu novogodišnjih blagdana mjesto trebalo okititi bogatije nego prijašnjih godina, dok je Bruno Žiković (IDS) rekao da treba pripremiti i božićne darove za umirovljenike. Celeste Gerometta (IDS) je upozorio da Općina ne nagrađuje u dovoljnoj mjeri sportaše i djelatnike koji su zadužili Vrsar te upitao kako napreduje donošenje dugo očekivanog prostornog plana. Vugrinec je odgovorio kako konačni prijedlog plana upravo dobiva potvrde raznih državnih i županijskih tijela, nakon čega ga mora usvojiti vijeće.

– Očekujemo da će to biti prije nego što se konstituira vijeće Funtane, kako bismo plan zajednički donijeli. Funtana će potom izdvojiti svoj elaborat, a Vrsar krenuti u izmjene i dopune. Ne donesemo li ga, to će nas baciti dvije godine natrag, zaključio je Vugrinec.

M.Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email