NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Studiu Sonda Red Dot 2017 nagrada za dizajn kolekcije Piquentum Sv Vital 12/13/14

SvVital_Coll_Low
25.08.2017. 18:53; ; Početna / Gospodarstvo / Studiu Sonda Red Dot 2017 nagrada za dizajn kolekcije Piquentum Sv Vital 12/13/14

Ukupno jedanaesta Red Dot nagrada  i jedna od globalno najpriznatijih s područja dizajna, Studiu Sonda dodijeljena je za projekt koji promovira lokalni proizvod iz Istre. Radi se kolekciji vina Piquentum Sv. Vital kojom se ambalažom za tri uzastopna godišta vina zaokručuje priča o vinu kroz koje govori priroda

Studio Sonda i u 2017. godini dobitnik jedne od najpriznatijih globalnih nagrada nagrada za dizajn: Red Dot. Žiri od 24 stručnjaka ove je godine birao između 8000 radova prijavljenih iz 50 država te Studiu Sonda za kolekciju vina Piqunetum Sv. Vital dodijelio Red Dot Award: Communication Design 2017. Zahvaljući nagradi, kolekcija vina bit će izložena u dvorani Konzerthaus Berlin te predstavljena u Red Dot godišnjaku: International Yearbook Communication Design 2017/2018.

O Red Dot nagradi:

Dodjeljuje se još od 1955. godine i danas se smatra jednom od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna. Kako ističu organizatori, cilj nagrade je vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Više na  www.red-dot.org.

Opis nagrađenog rada:  Kolekcija Piquentum Sv. Vital 12/13/14

Logičan slijed nakon uspjeha etikete za Sv. Vital 2014. dizajn je kolekcije za tri uzastopna godišta vina. Obzirom da tek u kolekciji u potpunosti dolazi do izražaja različitost etiketa iz godine u godinu i puno je jasnije razvijena priča o važnosti usporedbe pojedinih godišta vina, ovom kolekcijom koja objedinjuje godišta 12/13/14 zaokružujemo poruku o važnosti razumijevanja prirode i njezinu utjecaju na proizvod kada nije tretiran umjetnim.

Podsjetimo, okosnica ideje za dizajn Piquentum Sv. Vital ambalaže počiva na osvještavanju godine berbe istaknute na vinima, a koja nerijetko uslijed korištenja pesticida u vinogradu i balansiranja okusa u podrumu gubi svoj smisao, budući da okusi postaju konfekcijski i nepovezivi s realnim vremenskim uvjetima. Kako Piquentum vina dolaze iz netretiranog vinograda te se bore za poštivanje ciklusa istinske prirode, nihove etikete žele biti ne samo dekorativne već i edukativne. Osvještava se tako upravo važnost razumijevanja godine istaknute na boci. U suradnji s Državnim Hidrometeorološkim zavodom prikupljeni su podatci o vremenskim uvjetima na teritoriju vinograda (od 2011 – 2015 g) , a količina oborina iskorištena je kao varijabla koja najbolje grafički pokazuje različitost prirode iz godine u godinu. Etikete prikazuju količine oborina u litrama po mjesecima u godini proizvodnje vina. Prikaz započinje s mjesecom listopadom prethodne godine, a završava s mjesecom berbe – rujnom tekuće godine.

Kada ih stavimo u odnos (kolekciju), vina iz godišta 2012, 2013 i 2014. jasno komuniciraju razlog isticanja godišta na boci i pružaju mogućnost povezivanja okusa unutar boce s ponašanjem prirode u datoj godini. Posljedično, potiču na raspravu, uspoređivanje pojedinih godišta te povezivanje okusa sa ciklusima priode.

Rezultat projekta: Osim toga što ima primarno edukativnu komponentu, kolekcija Piquentum Sv. Vital 12/13/14 polučila je i odlične prodajne i promidžbene rezultate. Usporedimo li prodajnu godinu 2016/17 s onom 2015/16, narudžbe za sva Piquentum vina porasle su za 70% na postojećim stranim tržištima (Italija, SAD, Austrija, Francuska), te je ostvarena suradnja s novim tržištima: (UK, Švicarska, Švedska, Nizozemska, Japan…) Kolekcija Sv Vital 12/13/14, kao i druga Piquentum vina iz tih godišta – Rasprodani su. Etiketa je dobila više 10 domaćih i međunarodnih nagrada te je ostvarila značajnu medijsku popraćenost.

Print Friendly, PDF & Email