NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Studija: Drugi booster štiti starije od covida, no zaštita od zaraze je kratkotrajna !

covid-cjepivo
06.04.2022. 11:51; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Studija: Drugi booster štiti starije od covida, no zaštita od zaraze je kratkotrajna !

Četvrta doza cjepiva Pfizer/BioNTecha snizila je stopu zaraze koronavirusom među starijim osobama, no čini se da je zaštita od infekcije kratkotrajna, pokazala je velika izraelska studija, prenosi index.hr.

Zaštita od infekcije koronavirusom nakon druge docjepne ili booster doze oslabjela je već nakon četiri tjedna, pokazalo je istraživanje izraelskih znanstvenika objavljeno jučer u časopisu New England Journal of Medicine.

Stručnjaci su pojasnili i da zaštita od razvoja težih oblika bolesti nije iščezla ni šest tjedana nakon primanja docjepne doze, ali ističu da će trebati provesti dodatne studije kako bi se procijenilo kolika je zaštita dugoročna.

U studiji sudjelovale osobe starije od 60 godina

Studijom u koju je bilo uključeno 1.3 milijuna osoba u dobi od 60 i više godina proučavana su ranije prikupljena saznanja iz baze podataka izraelskog ministarstva zdravstva u razdoblju između 10. siječnja i 2. ožujka, kada je prevladavala varijanta omikron.

Rezultati istraživanja objavljeni su uoči današnjeg sastanka američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) na kojemu će se raspravljati o potrebi docjepnih doza i tjedan dana nakon što su Sjedinjene Države odobrile drugi booster za osobe starije od 50 godina usred širenja podvarijante omikron BA.2.

Ministri zdravstva većine europskih država pozvali su vlade zemalja članica Unije da podrže cijepljenje četvrtom dozom, odnosno drugim boosterom, osoba starijih od 60 godina.

Južna Koreja počela s davanjem četvrte doze

Kada je riječ o azijskim državama, Južna Koreja je počela s davanjem četvrte doze cjepiva protiv covida-19 u veljači, a i Singapur je izvijestio da starijima od 80 godina planira ponuditi drugu booster dozu.

Još je jedna izraelska studija prošli mjesec pokazala da je stopa smrtnosti među starijim osobama koje su primile drugi booster Pfizer/BioNTecha niža za 78 posto u odnosu na smrtnost među onima koji su primili samo jednu docjepnu dozu.

Izrael je počeo nuditi drugi booster u siječnju.

Print Friendly, PDF & Email