Stižu nove osobne: Što ako imate staru s neograničenim rokom trajanja?

2021-08-02_12h12_22
02.08.2021. 12:13; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Stižu nove osobne: Što ako imate staru s neograničenim rokom trajanja?

DANAS je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljen projekt nove osobne iskaznice, koji s primjenom kreće danas, piše index.hr.

Na press konferenciji je rečeno da se novim osobnim iskaznicama ukida neodređeni rok isteka. Naime, po novom zakonu će se starijima od 70 godina izdavati osobne iskaznice koje će vrijediti 40 godina od datuma izdavanja.

Jedno od pitanja koje se nameću je što će biti sa starim osobnim iskaznicama koje nemaju rok isteka, odnosno onima na kojima je za rok isteka navedeno “trajno”?

Stare osobne vrijede do datuma koji je naveden. Ako je taj rok “trajno”, onda postoje 2 iznimke

“Osobne iskaznice vrijede do datuma koji je naveden na njima. Ako je pod rok isteka upisano “trajno”, to i dalje vrijedi za sve osim za dva izuzetka: Za osobe koje na današnji dan nisu napunile 70 godina, njihove osobne vrijede još 10 godina dakle do 3. kolovoza 2031. Druga iznimka su oni koji imaju osobne izdane po zakonu iz 1991., one će se morati zamijeniti do 3. kolovoza 2026. godine”, rečeno je na press konferenciji.

Ukratko, ako imate osobnu iskaznicu na kojoj piše da vrijedi trajno, a mlađi ste od 70 godina, morate ju zamijeniti u narednih 10 godina. Ako pak imate osobnu izdanu po zakonu iz 1991., morate ju zamijeniti novom u roku od pet godina.

Upute za starije građane

Državna tvrtka AKD, koja izrađuje nove osobne, objavila je dodatne upute za starije građane.

Osobe s navršenih 70 godina po vlastitoj želji mogu ishoditi osobnu iskaznicu sa ili bez certifikata. Osoba s navršenih 70 godina koja ishodi osobnu iskaznicu koja sadrži certifikate, prestankom roka važenja certifikata od 5 godina, moći će nastaviti koristiti osobnu iskaznicu za potvrđivanje identiteta, ali njome neće moći obavljati elektroničku potvrdu svojeg identiteta niti će joj iskaznica moći služiti za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa, objavio je AKD.

 Ako će nakon isteka roka važenja certifikata osoba i dalje htjeti koristiti osobnu iskaznicu za osiguranje elektroničke potvrde svojeg identiteta i izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa (kao elektroničku ispravu), morat će podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice, navodi AKD.

Print Friendly, PDF & Email