Kako će se koristiti nova osobna i aplikacija za mobitel

2021-08-02_12h09_42
02.08.2021. 12:10; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Kako će se koristiti nova osobna i aplikacija za mobitel

OD DANAS se podnose zahtjevi za nove osobne iskaznice koje se uvode zbog novih sigurnosnih standarda Europske unije. E-osobne druge generacije predstavlja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici u NSK, piše index.hr

Nove će e-osobne sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu. Služit će i kao zdravstvene iskaznice, a moći će se koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Građani bi njima trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta.

Danas na snagu stupa i Novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica kojim će one poskupjeti. Vađenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja (dosad je cijena bila 79.50 kuna). Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna (dosad se za djecu do 5 godina plaćalo 60 kn). Stariji od 70 godini jedini će plat. Oni će osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom plaćati 70 kuna, no to je 20 kuna više nego sada, s time da je dosad niža cijena vrijedila za one starije od 65 godina (iznosila je 49.50 kuna), a prema novim pravilima vrijedi tek za starije od 70 godina. 

Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije. Postojeće im vrijede do roka koji je otisnut na njima, a prema posebnoj odluci koja je donesena zbog koronavirusa, osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. vrijede bez obzira na datum isteka na osobnoj, i to najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

Print Friendly, PDF & Email