NEWS

Stihovi pjesme „La mula de Parenzo” na majici, torbi, šalici …

majice
07.11.2023. 11:44; ; Početna / Kultura / Stihovi pjesme „La mula de Parenzo” na majici, torbi, šalici …

Zanimljivo je u porečkom Centru za posjetitelje La mula de Parenzo u kojem se ovih jesenskih dana „kuhaju“ nove ideje za posjetitelje. Naime, Zavičajni muzej Poreštine koji od ove godine vodi Centar, nakon uspješne sezone, ovih dana posvetio se osmišljavanju proizvoda, odnosno suvenira koji će se uskoro moći kupiti u butigi, popularnoj boteghi La mule de Parenzo. Neke od ideja i prototipova kreacija danas su gradonačelniku Lorisu Peršuriću prezentirale ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić i Sabina Damiani, voditeljica Centra. Za sada se radi na dizajniraju ženskih, muških i dječjih majica različitih uzoraka sa citatima iz popularne pjesme, te istarskim poslovicama, kao i platnenim torbama za kupovinu. U izradi su magneti za frižider s motivima starih porečkih razglednica, te bookmarkeri s istim motivima za sve ljubitelje čitanja.

Dizajn prostora i koncept Centra realizirao je dizajnerski studio Sonda, kao i neke od prototipa suvenira, a Sabina Damiani, voditeljica Centra dodatno je proširila ponudu. Tako su, osim nekih stihova iz pjesme La mula de Parenzo i poznate istarske poslovice poput „Xe piu’ giorni che luganighe” ili „Ciacole no fa fritole” pronašle svoje mjesto na majicama, torbama i ostalim predmetima. Na taj se način, kroz simpatične poklone, govor i dijalekt prenose i čuvaju od zaborava.

Kako je objasnila Damiani, trenutno finaliziraju još nekoliko vrsta predmeta koje će imati u ponudi, a to su kišobrani, eko notesi, metalni lončići, šalice za kavu i čaj, boce za vodu, eko podmetači za čaše, muzičke kutijice s melodijom pjesme „La mula de Parenzo“, sapuni od organskih sastojaka i još nekoliko stvari koje će osim suvenira imati i funkcionalnu ulogu.

Ravnateljica Uljančić dodaje kako butiga La mule, ne bi bila prava butiga da se u njoj ne može naći i vino, ulje, bakalar i slani inćuni, sve od lokalnih proizvođača, koje također imaju u planu imati u ponudu butige. 

Uz suvenire koji će obogatiti ponudu Centra i učiniti da dodatno zanimljivim posjetiteljima, aktivnosti ne staju. Podsjetimo, građane i turiste ovog su ljeta zabavile interpretativne šetnje kroz povijest uz najpopularniju Porečanku iz pjesme. Riječ je bila o ovogodišnjoj premijernoj organizaciji Turističke zajednice grada Poreča u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine, osmišljenoj s ciljem popularizacije Centra La mula de Parenzo smještenog na Trgu slobode u Poreču i istoimene neslužbene himne grada. Osim u šetnji sudionici su s velikim zanimanjem razgledali postav Centra u kojem ih je dočekala “najpoznatija” Porečanka. Imali su prilike saznati tko je ona bila i zašto je važna za grad te druge detalje iz povijesti Poreča s početka 20. stoljeća. Na raspolaganju su im bile fotografije, infografike, stari predmeti iz tog vremena te multimedijalna interaktivna pomagala. Upravo zato, cijela priča jednostavno vuče na suvenir koji želite ponijeti sa sobom, kao uspomenu i imati ga kod sebe, a uskoro će i to biti moguće.

Trenutno u Centru surađuju s Osnovnom školom Finida na njihovom projektu naziva „La mula de Parenzo” gdje svi učenici od 1. do 4. dolaze u obilazak Centra i sudjeluju u posebno osmišljenim radionicama. Svaki razred tematski obrađuje lik Mule de Parenzo kroz kolaž i crtež, osmišljavanjem stripa, dizajniranjem filmskog plakata i flipbook animaciju. U Centru još najavljuju popodnevne likovne i kreativne radionice, a o svemu zainteresirani mogu doznati više putem Facebook stranice La mula de Parenzo https://www.facebook.com/profile.php?id=61551080186863&locale=hr_HR

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email