NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

STIGAO ODGOVOR MINISTARSTVA ZA POREČKU BETONARU

05.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / STIGAO ODGOVOR MINISTARSTVA ZA POREČKU BETONARU
930GO130394.jpg

Osnovno je – kako je moguće da betonara radi, tim više što je građevinska inspekcija prije osam godina donijela izvršno rješenje o njenom uklanjanju. Ministarstvo smo pitali kako je moguće da rješenje građevinske inspekcije nitko ne izvršava ni ne odgovara za to. Također i tko je trebao ukloniti betonaru, zašto nije, i hoće li netko, i tko, odgovarati.

Odgovor na ta pitanja stigao je iz Ureda glasnogovornice, ali takav da nakon njega nismo ništa pametniji. Evo kako glasi:

– Građevinska je inspekcija Ministarstva na temelju inspekcijskog postupka izdala rješenje 10. ožujka 1998. kojim se vlasniku porečke firme Emar naređuje uklanjanje betonare. Budući da investitor nije postupio po rješenju, 7. rujna 1998. izdan je zaključak o dozvoli izvršenja u kojem je inspekcija investitora obavijestila da će objekt ukloniti ovlaštena tvrtka o njegovom trošku. U tijeku je postupak provjere činjeničnog stanja s obzirom da smo u saznanju da je nad vlasnikom iz rečenog inspekcijskog rješenja, tvrtkom Emar, provedena likvidacija, glasi odgovor resornog ministarstva. Dodaju da će nas o daljnjim postupcima inspekcije naknadno obavijestiti.

Znači li to da se punih osam godina provjerava činjenično stanje kako bi se moglo odrediti na koji način će se izmjestiti betonara? Nemoguće, jer je ova porečka tvrtka u stečaju od 2001. godine. To znači da se od 1998., kada je doneseno rješenje o uklanjanju, pune tri godine, a bilo je to za vrijeme dok je gradonačelnik bio Rodoljub Kosić, betonara mogla, a nije izmjestila. Sljedećih pet godina, dakle puni mandat prethodnog gradonačelnika Josipa Marasa, i početne godine mandata Edija Štifanića, betonara nastavlja raditi punom parom. Bez obzira što je bivši vlasnik »likvidiran«, a sadašnjem se, očito, ne može ući u trag. Ako može pomoći, evo podatka – vlasnik zemljišta je porečka tvrtka TIM 90, a betonare također porečka tvrtka Gemar.

Kako neslužbeno doznajemo, sam gradonačelnik, koji je obećao građanima da će žurno riješiti ovaj apsurdni problem, još lani dobio je dopis TIM-a 90 kojim se Gradu to i omogućuje. Gradonačelniku Štifaniću nudi se tako mogućnost da riješi nešto što njegovi prethodnici nisu htjeli, da ispuni obećanje! No, kako još nema odgovora na tu ponudu moguće je da se problem ni u njegovom mandatu neće riješiti. Bit će dobro ako griješimo.

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email