NEWS

STEM Games u borbi protiv koronavirusa!

STEM Games_7
09.04.2020. 08:40; ; Početna / Lifestyle / Zabava / STEM Games u borbi protiv koronavirusa!

Iako se najveće međunarodno studentsko natjecanje neće održati, STEM Games organizacija nastavlja s radom, ovaj put u video intervjuu s Ivanom Đikićem i Wolfgangom Bockom!

Neprilike koje su suočile cijelu Europu, pa tako i Hrvatsku, odrazile su se i na međunarodno studentsko natjecanje u znanju, sportu i esportu. Svjesni odgovornosti koju u ovim nepredvidivim okolnostima nosi cijela organizacija STEM Gamesa, već prošli mjesec je donesena odluka da se STEM Games 2020 nažalost neće održati.

Sjajne organizacijske snage Gamesa neumorno su radile na ostvarivanju događaja za pamćenje još od kolovoza. Kao rezultat uloženog truda, Gamesi bi ove godine bili spremni podići vlastitu ljestvicu i suočiti se s novim izazovima današnjice!

Uz četiri arene STEM područja, od ove godine uvedena je još jedna arena. U eSport Areni oko 40 timova odmjerilo bi svoje gejmerske vještine u jednoj od četiri video igre (League of Legends, Pro Evolution Soccer, Counter Strike: Global Offensive i Hearthstone). Kao vrhunac natjecanja, arena bi nakon 2 dana doživjela potpunu transformaciju i postavila bi se 2 stage-a za završnice s velikim prostorom za publiku.

Osim iskazivanja taktike, fokusa i brzine u digitalnom okruženju, natjecatelji bi imali priliku pokazati te vještine i na terenu. Uz futsal, košarku, rukomet, odbojku, odbojku na pijesku, veslanje, trčanje i šah, stolni tenis dobio bi svog brata blizanca pa bi se natjecatelji mogli okušati i u tenisu!

Gamesi mogu biti ponosni na broj fakulteta koji bi se natjecao ove godine, jer je prošlogodišnja brojka od 17 fakulteta narasla na čak 23, a novi fakulteti koji su odlučili odmjeriti svoje snage su: Technische Universität Kaiserslautern (Odjel za elektrotehniku ​​i računalno inženjerstvo i Odjel za matematiku), Sveučilište Sjever – Sveučilišni centar Varaždin, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska vojna akademija i Geodetski fakultet), SS. Sveučilište Ćirila i Metoda u Skopju (Fakultet elektrotehnike i informacijskih tehnologija) i Sveučilište u Ljubljani (Biotehnički fakultet).

Unatoč otkazivanju natjecanja ove godine, organizacija STEM Gamesa i dalje radi kako bi studentima, znanstvenicima i široj javnosti približila aktualne probleme današnjice. Jedna od glavnih tema naše svakodnevnice je ovih dana upravo borba s koronavirusom, a širenje krivih informacija i neutemeljena panika su u ovoj situaciji neizbježni. 

Kako bi spriječili takvo ponašanje, organizacija STEM Gamesa odlučila je doći do kvalitetnih odgovora od stručnjaka koji imaju iskustva iz prve ruke u razvoju situacije s koronavirusom. U raspravi su svoja iskustva, razmišljanja i komentare podijelila dva cijenjena znanstvenika koja se direktno suočavaju s nekim od problema vezanih uz pojavu koronavirusa: Ivan Đikić, ovogodišnji ambasador STEM Gamesa i Wolfgang Bock u ulozi mentora matematičke arene.

Neke od tematika kojih su se dotakli su različiti pristupi u borbi protiv pandemije, matematičko modeliranje širenja koronavirusa, uloga matematičara i epidemiologa u borbi s virusom, kako trenutne mjere utječu na smanjivanje širenja zaraze te utjecaj medija na društvo

Osim toga komentirali su i pitanja koja muče širu javnost kao što su utjecaj temperature na širenje zaraze, sezonska pojava koronavirusa, utjecaj navodnih lijekova protiv koronavirusa te razvoj cjepiva. O ovim, a i mnogim drugim temama možete saznati na kratkom videu u nastavku, kojeg je vodio Vladimir Šimović, predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Print Friendly, PDF & Email