NEWS
valfresco

Koliko se dugo koronavirus zadržava na zaštitnoj maski?

maska-kirurška
09.04.2020. 09:33; Učitavanja: 491; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Koliko se dugo koronavirus zadržava na zaštitnoj maski?

Koliko se dugo koronavirus može zadržati na raznim površinama predmet je istraživanja od izbijanja pandemije. Dosad se većina njih fokusirala na čvrste površine, poput kartona ili metala, no malo koje se fokusiralo na jedan od trenutačno najkorištenijih proizvoda na planetu – zaštitnoj maski za lice.
[Branimir Vorša, zimo.dnevnik.hr]

S obzirom na to da je koronavirus bolest respiratornog sustava, zaštitna maska za lice nije površina do koje virus ne može doći. Zamišljena je kao sredstvo koje štiti lice onoga koji je nosi od udisanja sićušnih kapljica kad se netko tko je zaražen nakašlje ili kad kihne. I naravno, obratno, štiti druge od kapljica koje se šire iz usta onoga koji nosi zaštitnu masku dok kašlje ili kiše.

Budući da je primarni materijal za njezinu izradu tkanina, novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Lancet otkriva da koronavirus na maski za lice može preživjeti i do sedam dana.

Začuđujuće, ali zamjetan trag tog virusa može biti prisutan na kirurškoj maski i sedmi dan, navode autori studije.

Vlasti diljem svijeta svima savjetuju da zaštitne maske nose konstantno dok traje pandemija kako bi se zaštitili od zaraze. Ipak, nestašica kirurških maski i maski N95 mnoge je natjerala na improvizaciju. Bez obzira na to štitili lice starim rupčićem, dijelom marame ili dijelovima stare majice, na svima njima virus se može zadržati do tjedan dana.

Neki već sve ovo znaju pa maske ili odmah nakon korištenja bacaju ili ih peru, ovisno o preporukama za pranje tih (ili improviziranih) maski. Bilo kako bilo, diranje vanjskog dijela maske trebalo bi se izbjegavati ili ako se vanjski dio maske dodirne, ruke bi trebalo nakon toga dezinficirati kako virus ne bi preko prstiju završio na licu, odnosno ustima, očima ili nosu, odakle ima slobodan ulaz u ljudski organizam.

Upravo zbog toga vrlo je važno ako nosite kiruršku masku da ne dirate njezin vanjski dio. Tako kontaminirate ruke, a ako nakon toga dodirnete oči, tako možete virus prenijeti na oči, naglašava Malik Peiris, jedan od znanstvenika.

Preporučuje se da većina ljudi prakticira dezinfekciju najčešće korištenih površina u kući ili stanu, uključujući kvake, stolove i telefone/mobitele.

Što se tiče kupljenih proizvoda u dućanu i mogućnosti prenošenja virusa, Leo Poon Lit, jedan od znanstvenika i autora spomenute studije, preporučuje da se kupljene namirnice koje imaju duži rok trajanja ostave trajati barem 24 sata prije korištenja, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa s površine ambalaže.

Ako se želite zaštititi, jednostavno održavajte higijenu, perite ruke često i pokušavajte ne dirati lice, usta ili nos bez prethodnog pranja ruku, kaže Poon.

Izvor: Medical Daily

Print Friendly, PDF & Email