NEWS

Srednja škola Mate Balote

20.10.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / Srednja škola Mate Balote
718P1010046.JPGdorucak.jpg

Srednja škola Mate Balote obilježila Svjetski dan hrane i Dan zahvalnosti za plodove zemlje pod motom:

«Kvalitetan doručak vodi uspješnosti»

Ideja je bila da se učenicima ponudi za doručak čitav niz zdrave hrane kao prototip suvremenog nezdravog načina hranjenja. Tako je osmišljen ideja da se simbolički prikaže dva stola za doručak.

Jedan stol je postavljen sa bogatom ponudom raznih zdravih namirnica koje se mogu uzeti za doručak – jogurti, svježi sirevi, palenta, palenta od griza sa grožđicama, voće (razne vrste svježeg i suhog voća), razne domaće pripremljene marmelade i đemovi, med, maslac, razne vrste kruha osobito crni, voćni sokovi, đusevi spravljeni od svježeg voća, kuhana jaja, mlijeko, čajevi (voćni i od ljekovitog bilja), kakao, bijela kava i dr.

Učenici su sami sudjelovali u pripravljanju palente, palente od griza, đuseva, te posluživali svoje kolege i profesore. Za ovaj stol bogat raznim namirnicama bile su postavljene siluete uspješnih, uglađenih i zdravih ljudi napravljenih od kartona.

Drugi stol je bio postavljen sa šalicama kave, koka-kolom, pepeljarom sa opušcima i cigaretama , te rakijom za coreto.

Za ovaj stol su bile postavljene siluete neuspješnih, bolesnih, nesretnih, debelih ljudi.

Pokraj svakog stola je na zidu bila ilustracija u stripu uspješne, odnosno neuspješne djece.

Razred je bio cijeli oblijepljen raznim plakatima o vitaminima, mineralima, ugljikohidratima, proteinima, mastima, zdravom hranom i sl.

Veliki odmor, a i kasnije je bio iskorišten za kušanje zdrave hrane.

Učenici su cijelo vrijeme slikali, snimali na video kameru što se zbiva, te anketirali učenike i profesore o tome što jedu, da li uopće jedu za doručak, što bi od ponuđenog izabrali i sl.. Snimljeni materijal koristit ćemo na satovima razrednika da se sa učenicima popriča o toj važnoj temi.

Naizgled nezanimljiva tema zaintrigirala je učenike koji su uživali u pripremanju i posluživanju zdrave hrane, a naravno i u konzumiranju.

U projekt obilježavanja Dana hrane i Dana plodova zemlje bili su uključeni učenici iz raznih struka i godišta. Projekt su zajedno sa učenicima osmislile i realizirale profesorice Marina Čanić, s. Branka Matika, Marija Žužić, Nada Peršurić i Branka Kalčić.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email