NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

SREDNJA ŠKOLA MATE BALOTE POREČ

20.12.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / SREDNJA ŠKOLA MATE BALOTE POREČ
785DSCF2841.jpgzgb.-petra.jpg

Tijekom stručne ekskurzije 44 učenika gimnazijskih razreda ( I.jg, II.jg, III.jg,IV.jg,III.og i IV.og ) SŠ Mate Balote iz Poreča u Zagreb, 14. prosinca 2004. ( utorak ), pod vodstvom profesorice Ðurđice Bonace i profesora Vladimira Torbice razgledali su izložbu Perzijsko zlato – postav državnog muzeja iz Teherana, stalni postav Muzeja grada Zagreba, te povijesni spektakl – film Aleksandar Olivera Stonea.

Učenici su izložbu Perzijsko zlato u Muzeju Mimara razgledali uz stručno vodstvo muzejskog kustosa razgledom koji je trajao oko 45 minuta nakon čega je na inicijativu učenika IV. razreda produženo razgledavanje muzeja jer su željeli pogledati i stalnu zbirku, prvenstveno impresioniste. Izložba o povijesti i kulturi Perzije vrlo je atraktivna ( niz povijesnih predmeta prikazanih i u udžbeniku ) i zanimljivo i pregledno postavljena što omogućava iznimno jasan pregled prošlosti ove civilizacije s kojom se učenici upoznaju u prvom razredu.

Razgled Stalnog postava MGZ trajao je, također pod stručnim vodstvom kustosa, 60. minuta. Učenici su upoznati sa razvitkom Zagreba od prapovijesti do XX. stoljeća. Posebno valja naglasiti kako je postava muzeja jedna od najsuvremenijih i najatraktivnijih u Hrvatskoj, vrlo prikladna za tumačenja srednjoškolskom uzrastu.

Povijesni spektakl Aleksandar Olivera Stonea pogledali su učenici I. razreda u multimedijalnoj dvorani Cinestar. Kako je ovo tema sukladna izložbi Perzijsko zlato , a i u programu rada za gimnaziju bilo je vrlo svrsishodno pogledati film koji vjerno rekonstruira život tog vremena.

Učenici iz Poreča su krenuli u 7 sati te su se nakon razgledavanja izložbi, središta Zagreba ( tijekom kojeg su imali slobodno vrijeme ) te gledanja filma vratili u Poreč u 11 i 30 sati.

Cijena stručne ekskurzije je bila 120,00 kn ( 100,00 kn autobus, po 10,00 kn cijena ulaznica u muzeje kao i 29,00 kn za kino predstavu za učenike koji su je gledali).

MIŠLJENJE UČENIKA ŽELJANE JOTANOVIĆ, PETRE KORLEVIĆ, IVE LAZARIĆ, MONIKE MUŠKOVIĆ, IGORA PALČIĆA, ŽELJKE PERŠURIĆ I ANETE VEŽNAVER (3.OG):

Stručni izlet započeo je posjetom izložbi ´´7000 godina perzijske umjetnosti´´ izložene u Muzeju Mimara. Eksponati izložbe bili su kronološki posloženi što nam je omogućilo bolji uvid u postepeni razvoj kulture starih Perzijanaca. Najdojmljiviji i istovremeno najstariji izloženi predmet bila je figurica žene s djetetom vidljiva tek pod povećalom. Osim obveznog dijela programa razgledali smo i slike impresionista kao što su Manet, Degas, Rembrandt, Velasquez…

Drugi dio izleta bio je posjet Muzeju Grada Zagreba. Način na koji je prikazana povijest grada za svaku je pohvalu. On obuhvaća različite makete, video i audio zapise, te predmete iz svakidašnjeg života koji i dan danas odišu duhom minulog vremena.

Film o Aleksandru Velikom gledalo je samo dio grupe. Dojmljiva je bila i sama izvedba filma u velikoj dvorani sa najmodernijom opremom. Film prikazuje najrealniji tok Aleksandrova života. Ipak, bez obzira na kritiku, film je mnogo bolje snimljen i više se isplati pogledati od Kralja Artura.

Na kraju krajeva, u potpunosti smo zadovolji sa ovim izletom, i nadamo se da će ih u buduće biti više .

Poreč, 15. prosinca 2004.

Vladimir Torbica

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email