NEWS

GONG Rijeka informira

20.12.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / GONG Rijeka informira
298g_1.gif

PREDSJEDNIČKI IZBORI 2005.

Kampanja GONG-a za predsjedničke izbore 2005. usmjerena je na informiranje birača o izbornom procesu, promatranje izbora od strane najmanje 850 educiranih nestranačkih promatrača i mobilnih timova, na paralelno prikupljanje i obradu rezultata izbora radi dodatne provjere službenih rezultata te izvještavanje domaće i međunarodne javnosti o izbornom procesu.

EDUKACIJA I INFORMIRANJE BIRAČA

Kako bi građani što bolje razumjeli izborni proces i proceduru te bili informirani o mogućnostima ostvarivanja biračkog prava, osmišljena je sljedeća edukativna kampanja:

– Kroz dva video spota, gledateljima se približavaju teme u vezi izbora, popisa birača i izbornog dana. Spotovi se u razdoblju od dva do tri tjedna emitiraju na tv postajama koje su odobrile besplatna emitiranja.

– Dva audio spota slijede video spotove, a emitiraju se na najslušanijim nacionalnim i lokalnim radio postajama.

– održat će se 24 „Građanska sata“, odnosno radio emisije, u kojima će se građane pobliže upoznati s izbornim procesom i odgovarati na njihova pitanja.

– Na web stranici www.izbori-hr.info nalaze se korisne informacije u vezi izbornih propisa, izbornog procesa i procedure.

– Putem telefonske linije 060 202020 (cijena poziva 1,36 kn/min) i adrese [email protected] odgovara se na upite u vezi izbora te upućuje građane na institucije nadležne za pojedina pitanja iz izbornog procesa.

! Polovicom listopada GONG je započeo s provođenjem pete sezone radionica „Prvi put biram“ za maturante. Do kraja prosinca u više od 200 srednjih škola bit će održano 820 radionica za više od 24.000 maturanata.

U protekle 4 godine kroz ovaj projekt educirano je preko 58.000 mladih birača u sklopu 2.089 radionice na temu izbora te javnog zagovaranja i građanskog aktivizma.

PROMATRANJE IZBORA

Cilj GONG-a je okupljanje i edukacija najmanje 850 promatrača koji će promatrati i izvještavati o izbornom danu. Na izborni dan GONG će organizirati 63 mobilna tima promatrača koji će posjećivati biračka mjesta s kojih su dojavljene kritične situacije.

IZVJEŠTAVANJE JAVNOSTI

GONG će tijekom izbornog dana objaviti dva priopćenja, na kraju izbornog dana prelimirani izvještaj i paralelno prikupljene i obrađene rezultate izbora, a po završetku izbornog procesa i proteka rokova i finalni izvještaj o izbornom procesu. GONG će osim izbornog dana, pratiti i rad institucija zaduženih za organizaciju i provedbu izbora te popise birača, kao i izvještavanje kandidata o financiranju kampanje.

PODRŠKA

Kampanju financijski pomažu Academy for Educational Developement (AED), Veleposlanstvo Norveške te Misija OESS-a u Zagrebu u iznosu od 420.000 kuna.

Veliku potporu i u ovoj kampanji GONG očekuje i od brojnih tv i radio postaja koje će besplatno emitirati spotove GONG-a i čija će imena biti objavljena na web stranicama GONG-a, kao i u izvještaju kampanje.

Najdragocjeniju podršku GONG-u pružit će građani volontiranjem u raznim aktivnostima te volonterskim promatranjem izbora.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email