NEWS

Špica sezone: Poreč i Pula jedini u plusu

22.08.2013. 08:08; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Špica sezone: Poreč i Pula jedini u plusu

Špica turističke sezone ipak je prošla relativno dobro u Istri, bez obzira na nešto lošiju turističku godinu u odnosu na lanjsku. Naime, u prvih je 18 dana kolovoza, po podacima županijske Turističke zajednice, u Istri boravilo 548.379 turista, što je jedan posto više nego lani, a ostvarili su 4,316 milijuna noćenja, zasad tri posto manje. To znači da je bilo 7.203 dolazaka više, ali 113.411 noćenja manje.

Ovo bi mogao biti znak da su gosti smanjili broj dana na godišnjem odmoru u špici. Ipak, je li uistinu tako pokazat će podaci na kraju mjeseca, kada će statistika biti potpuna.

Špica sezone prema ovim najaktualnijim podacima najbolje je prošla u najvećem istarskog gradu, Puli. Ona jedina zabilježila porast broja noćenja i dolazaka, i to za deset, odnosno tri posto. Dobar rezultat imao je i Poreč, perjanica istarskog turizma, koji je svojim turističkim prometom na istim brojkama kao i lani kada su u pitanju noćenja, dok je istodobno zabilježio pet posto više dolazaka.

Odlična je to vijest ako se uzme u obzir da se upravo u tom gradu, kao i Rovinju, ostvaruje najveći broj noćenja na Jadranu te da su velik dio gostiju u njihovim objektima lani činili Rusi, kojih je ove godine u špici bilo čak 38 posto manje nego lani!

Sva ostala velika turistička središta još uvijek moraju “ganjati” prošlogodišnji rezultat, posebice kada su u pitanju noćenja.

(piše B. BAN, Glas Istre)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Print Friendly, PDF & Email