NEWS
VALFRESCO 10/23S

Snima se novi dokumentarac „Naturizam , nudizam u ex Jugoslaviji“

295246600_1527254534358295_8863416322638350925_n
01.08.2022. 10:34; ; Početna / Gospodarstvo / Snima se novi dokumentarac „Naturizam , nudizam u ex Jugoslaviji“

Priprema se fimski projekt „ Nudizam i naturizam u ex Jugoslaviji“  u obliku dokumentarca  kojeg priprema  ekipa   već poznate dokumentarne uspješnice  “Trst, Jugoslavija” iz Trsta.

piše: Jerko Sladoljev, TOP CAMPING
U pripremi je  dokumentarni film „Nudizam, naturizam u ex Jugoslaviji“ kojeg priprema filmska ekipa  već postojeće uspješnice  dokumentarca  “Trst, Jugoslavija”, Alessija Bozzera u produkciji Video Esta, koji je javnosti predstavljen 21. siječnja  2017.g. u povodu 28. izdanja Trieste Film Festivala u dvorani Tripcovich u Trstu.Prva klapa je pala u subotu u naturističkim kampovima Istre –  Solarisu i Uliki.

Inaće, dokumentarac “ Trst – Jugoslavija kojeg je osmislila ova ekipa, predstavljao je  važan povijesni dokument Trsta iz druge polovice 1900-ih, od 1950-ih do 1990-ih. U tom dugom razdoblju grad je bio mit među stanovnicima bivše Jugoslavije. Posebno je to bilo omiljeno odredište za shopping. Traperice, kava, autodijelovi, roba koju je u Jugoslaviji teško  bilo pronaći po tržišnim cijenama  a nalazila se je po bagatelnim cijenama na  Piazzi Ponterosso u Trstu. 

U dokumentarcu su sudjelovali tada gradonačelnik Trsta , Roberto Di Piazza, sarajevski pjevač Goran Bregović te novinari Claudio Ernè i Pierluigi Sabatti.
Film je tada bio realiziran u suradnji sa  Wendy D’Ercole,  djelatnicom u općini Trst i kćekom trgovaca, a koja je prva došla na ideju o dokumentarcu i organizirala priću. 

Sada, Wendy D’Ercole ponovno priprema scenario i ekipu  za dokumentarac o nudizmu  (naturizmu) u ex Jugoslaviji, a u kojoj je u početku glavnu ulogu imala Istra i mali istarski gradić  Vrsar, te dijelom Muenchen, Trst i Bled koji  su svatko na svoj način u  ex Jugoslaviji odradili  period  razvoja ovog stila života adamita .
Želi se rekonstruirati prve poslijeratne  godine kroz slike i riječi  protagonista tog doba ali i onih koji su ih indirektno proživjeli. U priči će biti  spomenute  razne slavne ličnosti koje su posjećivale naturističke kampove ondašnje Jugoslavije (Kanegru,  Solaris, Uliku, Istra Funtanu, Koversadu i Valaltu, kao i  gradove Rab i Zadar).
Učiniti će to i zato što  je  u Trstu tridesetih godina prošlog stoljeća posebno bio aktivan prof.dr. Paulo Gorischeg, naturistički aktivist i entuzijasta koji je i napisao prvu knjigu o naturizmu u Italiji. Želja  je to i za rekonstruiranjem jednog dalekog razdoblja, pometenog danas novim trendovima, društveno političkim ali  i ekonomskim  izazovima koji pokušavaju donekle promijeniti tijek razvoja ove  ideje i stila života djece sunca i prirode. Za početak u subotu 30.07.2022.g. je obavljeno nekoliko intervjua s osobama protagonistima iz tog vremena ( iz Poreštine za sada Jerkom Sladoljevim i Slavenom Brajkovićem, te direktorima iz Valamara Brunom Radošem i Đonijem Simonovićem, Plave Lagune Miodragom Majkus) ali tijekom rujna  i brojnim mještanima iz Poreštine ( posebno Vrsara i Poreča) , Raba, Rovinja, Zadra, Ade Bojane u Crnoj Gori  ali i turističkim znalcima iz Europe ( poglavito Ljubljane,  Bleda, Muenchena. Achena, Insbrucka, Beča,  Trsta, Frankfurta itd).

Kako kaže scenaristkinja Wendu D’ Ercole : „ Zanima nas društveni aspekt zajednica koje posjećuju FKK kampove i njegov povijesni razvoj posebice u Istri i Kvarneru. Kroz intervjue s posjetiteljima, voditeljima kampova, ali i povjesničarima te sociolozima, želimo dati širi pogled na povijest i razvoj naturizma na europskoj razini.
Mene kao scenaristu zanima arhivski materijal – fotografije, plakati, pozivnice, reklamni materijali, itd – od tvrtki koje upravljaju  ili od TZ koje su promovirale naturističke  kampove.

Projekt će se raditi i sa turističkim institucijama iz Hrvatske ali i Italije, Austrije  i Njemačke te INF Međunarodne naturističke federacije iz Hoerschinga, Austrija. Kroz ovaj dokumentarni esej pokušava se stvoriti  europska suradnja  kako za zanimljivijim  sadržajima  tako i  dostupnijim  pristupom  i pronalaženjem  dokumenata koji će svjedočiti o pionirima ove ponude i stila života adamita.

Dokumentarac će  trajati oko jedan sat ovisno o matrijalu,  važnosti i dinamici snimanja .Trenutno se vode i razgovori  o suradnji na dokumentarcu sa   INF – Internacionalnom naturističkom federacijom iz Hoersching/Bruxelles-a  i Turističkom zajednicom Županije Istarske u Poreču. Dobro je da postoje zainteresirani producenti za naše starije turističke projekte koji će i na taj način kroz prezentaciju na festivalima svjedočiti o uspješnicama i hitovima iz naše recentne povijesti koji se ni danas ne mogu sramiti svojih rezultata i natprosječno lojalne naturističke klijentele.

Pitam se sam zašto pak ove  zanimljive  ideje ne dolaze iz naših dokumentarnih  filmskih produkcija ?

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
IRONMAN S-23