NEWS
VALFRESCO-S-1123
DIP2023-TOP

Slikarska kolonija Riviera okupila talentirane umjetnike 36. godinu zaredom

Sudionici 36. slikarske kolnije, voditeljica Jerica Ziherl i Deana Stipanović i Nives Matić iz Valamar Riviere
25.09.2018. 14:01; ; Početna / Kultura / Slikarska kolonija Riviera okupila talentirane umjetnike 36. godinu zaredom

Već 36. godina zaredom slikarska kolonija Riviera u Poreč privlači mnogobrojne renomirane umjetnike. Ovogodišnja je ugostila četiri umjetnika koji su tijekom svog sedmodnevnog boravka u ugodnom ambijentu hotela Valamar Riviera stvarali umjetnička djela inspirirana suncem, morem i urbanom ljepotom porečkih ulica i trgova.

Na 36. slikarskoj koloniji sudjeluju umjetnici iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. Među njima je austrijska umjetnica Helga Cmelka, inače članica Wiener Künstlerhaus u Beču koja se bavi slikarstvom i grafikom. Iza sebe ima mnogobrojne izložbe, samostalno i skupno izlaže od 1983. godine te je sudjelovala na umjetničkim rezidencijama i radionicama u  Finskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Japanu i Koreji. Njezina kolegica Andreja Eržen iz Slovenije uz slikarstvo, bavi se računalnom grafikom, ilustracijama, oblikovanjem i likovnom pedagogijom, a ljubiteljima umjetnosti poznata je po svojim svjetlećim i solarnim slikama. Iza sebe ima gotovo 20 samostalnih i 40-ak skupnih izložbi, a za svoje stvaralaštvo 2013. godine nagrađena je na Festivalu likovnih umjetnosti Kranj.

Hrvatske snage na ovogodišnjoj slikarskoj koloniji Riviera brane mladi akademski slikar i kustos u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz,  Zoran Šimunović i akademski kipar iz Zagreba, Denis Krašković. Krašković je autor  više javnih skulptura od kojih su najpoznatije “Kit” na zagrebačkom jezeru Jarun, “Morž“ i “Janje“ ispred Arene u Zagrebu te „Neandertalac“ u Krapini. Dobitnik je više nagrada, između ostalih i Grand prix-a Salona mladih u Zagrebu 2000. godine te posebnog priznanja ocjenjivačkog suda na prošlom XI Trijenalu hrvatskog kiparstva. 

Slikarska se kolonija od prošle godine održava pod vodstvom umjetničke voditeljice programa dr. sc. Jerice Ziherl, koja je na tom mjestu zamijenila dugogodišnjeg voditelja i prijatelja Slikarske kolonije umjetnika Đanina Božića. Radovi nastali tijekom tjednoga boravka odlaze u Valamarov umjetnički fundus te se izlažu u službenim prostorima i objektima i na taj se način gostima prezentira dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Isto tako, svake se godine nakon boravka umjetnika u Poreču tijekom proljeća organizira zajednička izložba te objavljuje katalog. Do sada je na slikarskim kolonijama sudjelovalo više od 220 umjetnika.

O vrijednosti Slikarske Kolonije govori i činjenica da se djela iz zbirke Riviere često posuđuju za izložbe u ovom dijelu Europe, pa je tako skulptura Dušana Džamonje 2016. godine posuđena za izložbu u Grazu, a radovi Ivana Picelja za izložbe u Narodnom muzeju Crne Gore u Cetinju te u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji.

 

Valamar PR

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email