NEWS
Laguna Ironman 800

Prema istraživanju agencije Ipsos, Poreč u top pet gospodarski najuspješnijih gradova u Hrvatskoj

Porec-air2
25.09.2018. 13:06; ; Početna / Gospodarstvo / Prema istraživanju agencije Ipsos, Poreč u top pet gospodarski najuspješnijih gradova u Hrvatskoj

U okviru velikog projekta portala gradonacelnik.hr i agencije Ipsos, Poreč se nakon kategorije demografske politike, u samom vrhu ljestvice gradova srednje veličine u Hrvatskoj našao i po pitanju gospodarskog razvoja.

Naime, temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istraženo je kako gradovi u Hrvatskoj, svrstani u tri kategorije – veliki, srednji i mali, stoje u odnosu jedni prema drugima i koji od njih zaslužuju titulu najboljih.

Analitičari su u obzir uzeli niz pokazatelja, kao što su prosječni dohodak, prosječni bruto mjesečni dohodak po zaposlenom, stopa siromaštva, prosječna nezaposlenost i prosječna zaposlenost, indeks nezaduženosti gradova, udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima i stopa prireza. Nadalje, analizirali su i efikasnost gradske uprave, računajući prosječni prihod po zaposlenom, te udio izdvajanja bruto plaće u rashodima. Sve su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih je dobivena objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljena rang listu i poredak svih hrvatskih gradova.

Poreč je svoje mjesto na listi zaslužio činjenicom da svaki šesti radnik u Istri radi u gospodarstvu grada Poreča, koji nizom mjera radi na unapređenju infrastrukturnih, prostorno-planskih i drugih uvjeta za razvoj poduzetništva, a naročito ulaganjem u prometnu infrastrukturu. Grad je uložio više od milijun kuna u prenamjenu društvenog doma u Žbandaju u suvremeni poduzetnički inkubator, te nudi niz pogodnosti u tri poduzetničke zone koje razvija, a poduzetništvo potiče i raznim mjerama sufinanciranja poduzetnika. – Među 10 hrvatskih gradova smo s najvećom neto dobiti poduzetnika u 2017. godini te njihovom broju. Porečki poduzetnici glavni su kotač našeg razvoja i trenutno njih 1.305 zapošljava gotovo osam tisuća ljudi, dok je u potekle četiri godine u našem gradu otvoreno tisuću novih radnih mjesta., istaknuo je gradonačelnik Loris Peršurić.

Svečana dodjela nagrada održat će se na prigodnoj konferenciji početkom listopada. Konferencija će okupiti hrvatske stručnjake za lokalnu politiku i povezanu problematiku, kao i predstavnike izvršne vlasti.

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email