NEWS

Skliske rampe na plažama i neosvijetljeni porečki molovi

gradsko-vijece230715
Gradsko vijeće srpanj 2015.
26.07.2015. 10:39; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Skliske rampe na plažama i neosvijetljeni porečki molovi

– Tko upravlja molovima na Brulu, te Plavoj i Zelenoj laguni?, upitao je Vladimir Sladonja (Kosićeva nezavisna lista) na aktualnom satu posljednjeg porečkog gradskog vijeća.

Brodari se tuže da su molovi noći neosvijetljeni, štoviše nelegalni su, pa ga zanima tko radi na njihovoj legalizaciji. Pročelnik za prostorno planiranje Damir Hrvatin odgovorio je da se radi o pomorskom dobru koje je u ingerenciji Istarske županije odnosno Lučke uprave Poreč od koje će zatražiti očitovanje. Sladonja je također zatražio da mu se dostavi kompletna dokumentacija postupka odabira izvođača za gradnju porečkih pročistača.

Plaža pokrivene slojem morske trave

Dolores Ghersinich (Kosićeva n. l.) požalila se na skliske rampe porečkih plaža pokrivene slojem morske trave, što za kupače, a posebice djecu i invalide predstavlja opasnost od pada. Njihovo čišćenje pod ingerencijom je gradske komunalne tvrtke, a Ghersinich smatra da bi ih ažurnije mogli kontrolirati i čistiti spasioci.

Gradonačelnik Edi Štifanić se složio s primjedbom naglasivši da je sigurnost kupača vrlo važna, a da će se u krugu gradske vlasti dogovoriti tko će skrbiti o rampama. Robert Velenik (IDS) je upitao gradonačelnika tko će idućih godina upravljati plažom Borik? Gradonačelnik mu je odgovorio da je upravljanje potkoncesijom prije desetak dana vraćeno Valamar Rivieri, a da je od 2016. dogovoren konačan prijenos koncesije.

– Gradu je najvažnije da se u plažu ulaže, da bude čista, da bude dostupna svima, bez prepreka, i da ima kvalitetnu ponudu, zaključio je Štifanić. Daniel Šaškin (Mekotina n. l.) ponovo se zanimao za lokalitete na kojima se vrši zaprašivanja komaraca na što mu je komunalni pročelnik Marino Poropat kazao da Dezinsekcija Rijeka šprica “svaku ulicu i šumicu” s time da se posebno obrađuju žarišta – primjerice otvorene septičke jame u Varvarima ili napušteni hotel s bazenom u Baderni. Šaškin je predložio da se sa špricanjem (jajašaca) krene još u travnju kako bi se odmah na početku smanjila njihova populacija.

U skoro vrijeme privremeni rotor

– U kojoj je fazi kružni tok između Ulice Massa Lombarda i Croduxove benzinske postaje, pitao je Eugen Stanissa (IDS), na što je pročelnik Poropat odgovorio da je naručeno geodetsko snimanje te da će se uz minimalna ulaganja moći u skoro vrijeme urediti privremeni rotor. Stevo Žufić (Kosićeva n. l.) se zanima kakav je turistički promet u prvih šest mjeseci ove godine.

Gradonačelnik Štifanić mu je odgovorio da je do današnjeg dana u odnosu na lanjsku godinu zabilježeno 9 posto više dolazaka, a 7 posto više noćenja. Rodoljub Kosić (Kosićeva n. l.) se požalio na cestu prema naselju Bašarinka koju bi trebalo sanirati, a makadamsku cestu Kukci-Bašarinka asfaltirati ili ljeti zatvoriti za promet zbog prašenja.

Pročelnik Poropat je kazao da će se oštećenja sanirati, dok je asfaltiranje potonje ceste kandidirano na europske fondove i trenutno je u procesu dobivanja građevinske dozvole. “Svi rokovi oko centra za gospodarenje otpada u Kaštijunu su probijeni i zato tražim da dobijemo pisanu informaciju u kojoj je fazi taj projekt”, zatražio je na koncu aktualnog sata Kosić.

(Anđelo DAGOSTIN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email