NEWS

Šetalište na Peškeri bit će gotovo do sredine lipnja

20160429_124834
05.05.2016. 08:15; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Šetalište na Peškeri bit će gotovo do sredine lipnja

Jučer je porečki gradonačelnik Edi Štifanić sazvao novinare da bi javnosti predočio trenutna strateška gradska ulaganja. U prvom redu govorilo se o gradnji šetališta u predjelu Peškera, o dugo čekanom pothvatu u prostoru koji će povezati park Olge Ban i dio obale do hotela Zagreb.

Radovi su počeli 25. travnja i trajat će do sredine lipnja, a za izgradnju šetališta Grad će potrošiti 2,3 milijuna kuna uz dotacije Ministarstva turizma u visini od 800.000 kuna. Šetalište će biti dugo petsto metara, široko tri metra i podijeljeno na dio za bicikliste i dio za pješake. Svaka strana betonskog kolnika bit će obojana različitom bojom kako bi pješaci i biciklisti mogli nesmetano koristiti novi put uz obalu. Bit će osvijetljen javnom rasvjetom, a postavit će se klupe i koševe za smeće. Na gornjem djelu šetališta uredit će se dvije manje plaže sa šljunkom. Usporedo s izgradnjom šetališta teče i izgradnja novog sanitarnog čvora s 43 mjesta uz dodatno mjesto za invalide i posebnu prostoriju za presvlačenje i njegu beba. Sanitarni čvor koštat će petsto tisuća kuna plus PDV a trebalo bi biti izgrađen do druge polovice ovog mjeseca.

– Odlučili smo se na izgradnju sanitarnog čvora jer prostor na Peškeri je određen za organizaciju velikih manifestacija poput koncerata i međunarodnih sportskih susreta (Beach Volley). Pristup će biti besplatan za sve građane i upotpunit će sustav usluga. Uz sanitarni čvor gradimo i trafostanicu koja je nužna da bi se servisirala električnom energijom organizacija velikih koncerata i kulturnih događaja poput Giostre, objasnio je gradonačelnik.

U ponedjeljak počinje rušenje skladišta za uređenje parkirališta

Uza sve to uskoro će započeti radovi oko rušenja velikog skladišta Merkatora (bivše skladište Vindije) na sjeveru Peškere prema Picalu. Na tim radovima Grad će uložiti 600.000 kuna jer će se prostor nakon rušenja zgrade pretvoriti u parkiralište s oko 300 parkirnih mjesta. Upravljanje novim parkiralištem bit će povjereno poduzeću Usluga koja će, prema riječima gradonačelnika, naplaćivati daleko manje cijene nego one na velikom gradskom parkiralištu gdje se sat parkiranja naplaćuje 10 kuna. Dakle, u ponedjeljak počet će rušenje skladišta i rok za dovršenje izgradnje parkirališta je trideset dana.

(E. VELAN, Glas Istre)


Peškera u turističku sezonu s uređenom stazom i novim sadržajima (Grad Poreč)

Uređenjem Peškere, jedne od najatraktivnijih lokacija u Poreču,  čini se korak više u komunalnom uređenju grada, rekao je gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić na konferenciji za novinare održanoj 4. svibnja 2016. godine, najavivši izgradnju šetnice duge 500 metara, te velikog sanitarnog čvora i trafostanice.

Kako bi se ostvarila neometana pješačka i biciklistička komunikacija od centra grada do Borika, od 25. travnja krenulo se s uređenjem šetnice i biciklističke staze širine tri metra, s pripadajućom javnom rasvjetom, klupicama i koševima za smeće, čime se otvorio prostor za uređenje dijela uvale Peškera ali i podizanje kvalitete javnih prostora u Poreču. Osim uređenja staze uz obalu, ispod gostionice Hrast planirano je i uređenje dva sunčališta s nasipanim riječnim šljunkom.

Prvom polovicom lipnja, uređena će staza povezati Park Olge Ban i Borik, do ispod hotela Zagreb, a vrijednost investicije je 2.335.616,24 kuna s PDV-om, dok je izvođač radova Istrakop d.o.o. Prijavom na natječaj za sredstva iz Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma, te je odlukom o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini, Gradu Poreču-Parenzo je za uređenje dviju gradskih plaža – Peškere i prošle godine uređenoj plaži Materada Sjever, odobreno gotovo 800.000 kuna.

S obzirom na to da se prostor Peškere koristi za velike sportsko-zabavne I kulturne manifestacije poput turnira u odbojci na pijesku Poreč Major, koncerata u sklopu Poreč Open Air Festivala ili Giostre, u tijeku je i izgradnja trafostanice i modernog sanitarnog čvora za 43 korisnika koji će biti opremljen toplom vodom, sanitarijama za osobe s invaliditetom, a dijelom i za presvlačenje i njegu male djece. Vrijednost radova je 616.908,75 kuna s PDV-om, izvođač je GHIA PRO d.o.o, a dostava objekata i završni radovi na lokaciji bit će dovršeni tijekom druge polovice svibnja.

– Za tako velika događanja koja su predviđena za ovu godinu, ali i iduće, potrebno je izgraditi trafostanicu kako bi u potpunosti bila osigurana opskrba električnom energijom, kao i sanitarni čvor zbog velikog broja posjetitelja. Smatram da je to izuzetno bitno, jer Peškera predstavlja idealnu lokaciju za velike manifestacije, kojima starogradska jezgra predstavlja idealnu kulisu, zaključio je gradonačelnik.

Print Friendly, PDF & Email