NEWS
valfresco

SDP tek mora »ispeći« komentar

16.02.2006. 00:00; Učitavanja: 36; Početna / Politika / SDP tek mora »ispeći« komentar

Obojica su ostala suzdržana. Matošević nam je rekao da ne želi komentirati navode s konferencije za novinare svog koalicijskog partnera, ali je najavio konferenciju SDP-a za novinare za koji dan. Dakle, ono što bi rekao danas, mora prespavati, ili pak prvi porečki SDP-ovac mora pitati nekoga drugoga što misli, odnosno što bi na tu provokaciju koalicijskog partnera trebao javno reći. Što uopće u politici znači ostati bez komentara na jasan javni poziv druge stranke, uz to i koalicijskog partnera? Na izbornoj skupštini porečkog SDP-a u prosincu prošle godine jasno je rečeno da stranka mora raditi na tome da je se ne poistovjećuje s koalicijskom partnerom IDS-om, odnosno da u toj koaliciji mora biti vidljivija. Nisu li upravo ovakve situacije (kakva je isprovocirana najprije SDP-ovom konferencijom za novinare na kojoj je upozoreno na niz problema u gradu s kojima se vlast nije uhvatila ukoštac, pa u odgovoru IDS-a na te teze koje su protumačene kao moguće povlačenje SDP-a iz koalicije) prava prilika da SDP svojim stavom postane vidljiviji? Matošević nam je u telefonskim razgovoru zapravo rekao što o tome misli, ali neslužbeno i ne za javnost, a budući da smo obećali da to nećemo iskoristiti, treba čekati da SDP-ovci tek »ispeku« ono što će reći javno.

Na isto pitanje Požarić nas je uputio na Matoševića, iz čega se može barem zaključiti da se u vrhu gradskog SDP-a ipak poštuje procedura, odnosno da se od predsjednika očekuje komentar, a ako ga on nema, ostali članovi stranke ne »izlijeću« sa svojim stavom.

U svakom slučaju, izgleda da je i IDS-u i SDP-u podjednako važno zadržati privid da koalicija funkcionira i da nije ugrožena, ali i jedni i drugi možda drže figu u džepu. IDS bi se vjerojatno htio otresti partnera koji je na temelju iznimno mršavih rezultata izbora dobio mjesto u poglavarstvu i dopredsjedničku funkciju u vijeću, ali nije vrijeme za igranje s vatrom, jer bi drugačije kombinacije SDP-a možda mogle ugroziti poziciju IDS-a. S druge pak strane, SDP-u vjerojatno IDS sada više nije tako koristan kao pred izbore. Žele li konačno raditi na vlastitom imidžu, bilo bi korisno »rastati se« do sljedećih izbora. No za početak se barem voda u bari zatalasala.

S.M., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S