NEWS
VALFRESCO sredina

Savjetovalište za prehranu u Zdravom gradu Poreč – besplatno i bez uputnice za sve građane

2
26.04.2019. 18:58; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Savjetovalište za prehranu u Zdravom gradu Poreč – besplatno i bez uputnice za sve građane

Danas je u Zdravom gradu Poreč upriličeno potpisivanje ugovora o financiranju Savjetovališta za prehranu. Ugovor su potpisali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (ZZJZ IŽ)  dr. Aleksandar Stojanović, a definirano je da će Grad savjetovalište koje će građani moći koristiti besplatno i bez uputnice, platiti 26 tisuća kuna.

– Uvijek smo bili grad koji razmišlja o zdravlju, grad koji radi projekte koji brinu o zdravlju i grad koji je na tom području davno postavio nadstandarde. Ni Savjetovalište za prehranu nije izuzetak. Drago mi je da smo danas potpisali ugovor o suradnji i da će Zavod za javno zdravstvo s vrijednom ekipom Zdravog grada Poreč omogućiti našim sugrađanima jedno kvalitetno savjetovalište i pomoć oko teme koju često ne uzimamo za ozbiljno koliko bismo trebali, a koja drastično utječe na našu kvalitetu života, a to je prehrana., rekao je uvodno gradonačelnik.

Poreč će biti sedmi grad u Istri koji će dobiti ovo savjetovalište.

– Reklo bi se tek sedmi po redu, ali Poreč je specifičan, jer za razliku od ostalih ima već godinama uhodane programe Zdravog grada Poreč „Prevencije i tretmana poremećaja u vezi sa hranom“ koji se realizira od 2009. godine, rekao je ravnatelj Zavoda.

Ravnateljica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Čuš pojasnila je kako će ovo savjetovalište za Poreč biti dodana vrijednost.

– Porečki program je godinama usmjeren promociji zdrave prehrane, psihološko medicinskim tretmanima za uspostavljanje zdravih navika hranjenja čitavih obitelji i kontroliranu redukciju tjelesna težine te tretmanu poremećaja prehrane. Po tome je porečko savjetovalište već godinama specifično u Istri i šire te je postalo centar promocije zdravih navika hranjenja i tretmana poremećaja hranjenja, dostupno u mjestu stanovanja, svakog radnog dana., rekla je ravnateljica.

Programe su dodatno elaborirale psihologinje Zdravog grada Poreč Marijana Rajčević Kazalac i Tina Benčić – promociju zdrave prehrane (edukacija roditelja osnovnoškolaca) i prevenciju poremećaja hranjenja (edukacija srednjoškolaca), kontrolirano uspostavljanje zdrave tjelesne težine korisnika vlastitih programa i psihološke tretmane za osobe s poremećajima prehrane. Opredjeljenje Zdravog grada u programu promocije zdrave prehrane, kojI razvija još od 2009. , JE rad u multidisciplinarnom timu stručnjaka (psiholozi, nutricionisti, liječnici, kineziolozi..) koji poučavaju i osvještavaju korisnike programa Zdravog grada ili grupnih predavanja/radionica o emocionalnom jedenju, zdravoj prehrani, pomažu u uspostavljanju zdravih navika hranjenja te osiguravaju psihološke tretmane u savjetovalištu Zdravog grada za osobe s poremećajima hranjenja koji spadaju u sferu mentalnih teškoća. Upravo je porečko savjetovalište po tome specifično što je fokusirajući mentalno i opće zdravlje postalo centar za uspostavljanje zdravih navika hranjenja, kontrolu tjelesne težine i tretmane poremećaja prehrane u savjetodavnim i psihoterapijskim procesima.

Dr. Olga Dabović Rac i Katia Pilar iz Zavoda pojasnile kako je naglasak rada Savjetovališta je na prevenciji bolesti i promociji zdravlja. Savjetovalište za prehranu je jedna od aktivnosti županijskog javnozdravstvenog prioriteta: Promocija zdravlja, prevencija i rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti. Aktivnosti Savjetovališta namijenjene su svim građanima, a posebno su usmjerene prema zadovoljenju potreba djece i njihovih roditelja, adolescenata, studenata i mladih, s obzirom na to da je najbolje u najranijoj dobi usvojiti zdrave životne navike.

Kako bi koristili njegove usluge, dovoljno je da prilikom javljanja (putem Facebooka Savjetovališta ili zatražiti savjete za prehranu telefonom na 052/529 022 ili 099/380 4545 ili putem e-maila [email protected].), građani napišu zašto se javljaju – dijagnoza bolesti, želja za promjenom prehrane, sportska prehrana i ostalo), a povratno će im se iz Zavoda javiti dr. Olga Dabović Rac i nutricionistica Tatjana Pilar. Nutricionistica Katia Pilar dvaput će mjesečno dolaziti u Poreč do kraja godine i raditi na kreiranju planova prehrane i programa za prijavljene.

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna