NEWS

San Gurmano – novo istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje

24.04.2008. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / San Gurmano – novo istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje
424san_gurmano.jpg

Ovo je prvi primjer da županijska tvrtka organizira otkup plodova maslina, pokreće vlastitu proizvodnju maslinovog ulja te razvija novi brend maslinovog ulja. Već prve godine proizvedeno je 7.000 litara maslinovog ulja koje će se plasirati na hrvatsko tržište.
Posebnost novog ulja je da su plodovi prikupljani na tradicionalan način od autohtonih i udomaćenih sorti maslina, poput istarske bjelice, buže, leccina i pendolina. Miješanjem tih sorti postiže se viša kakvoća ulja.
Darko Kadum istaknuo je, da je ovaj projekt rezultat zajedničkog rada i ulaganja Istarske županije i istarskih maslinara, prvi takav u Hrvatskoj, čiji je cilj omogućiti kvalitetan nastup i pojačati konkurentsku poziciju malih proizvođača na tržištu, do sada otežavanu ograničenim količinama maslinovog ulja.  
Naime, od 1998. godine MIH provodi Program sufinanciranja i nabave sadnog materijala za podizanje višegodišnjih nasada koji je sufinanciran dijelom iz proračuna Istarske županije, dijelom iz proračuna gradova i općina, a dijelom od strane malih proizvođača. 2005. godine pokrenuta je proizvodnja autohtonih sorti maslina koje su neophodne za stvaranje izvornog proizvoda s geografskim porijeklom. Od početka ove godine u Istri je zasađeno oko 110 tisuća maslina, čime se u Istri dosegla ukupna brojka od 950 tisuća stabala. Prošle je godine započeo organizirani otkup maslina za proizvodnju vlastitog maslinovog ulja. U prvoj sezoni u projekt su se uključili maslinari iz Umaga, Buzeta, Poreča, Kaštelira, Marčane i Pule. Kako bi zadovoljio visoko postavljene standarde, cjelokupan je proces odabira plodova maslina te prerade, čuvanja i konfekcioniranja ulja nadziran od strane stručnog tima, pod vodstvom mr.sc. Đanfranka Pribetića.
Ovaj veliki uspjeh MIH-a i istarskih maslinara posebno je pozdravio i župan Ivan Jakovčić, koji je rekao kako je cilj Istarske županije da u Istri imamo milijun stabala masline prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. No, kako se u tom pristupu kasni, moguće je da ćemo do tada imati i 1,5 milijuna stabala maslina.
Posebno je zahvalio svim maslinarima koji su prihvatili inicijativu Županije i tako uspjeli u stvaranju jedinstvenog brenda San Gurmano.
Sa željom daljnjeg unapređenja maslinarske proizvodnje, 2007. g. MIH je pokrenuo novi projekt osnivanja "Centra za maslinarstvo" Krasica – Buje. Cilj je projekta spojiti izvorne tradicionalne vrijednosti i nove znanstvene spoznaje prema načelima održivog razvoja, naglasio je dalje Kadum.
Maslinovo ekstra djevičansko ulje dolazi iz ruku istarskih maslinara: Emila Zugana (Buzet), Vita Šorga (Umag), Vittoria Grandea (Umag), Obrada Kocijančića (Kaštelir) Bože Rakovca (Poreč), Bože Sinožića (Pula) i Stanka Rojnića (Marčane) koji svoje masline proizvodi po certificiranom ekološkom proizvodnom procesu.
Linija proizvoda uključuje ekstra djevičansko maslinovo ulje San Gurmano intenzivnog okusa, blagog okusa i Eko maslinovo ulje iz ekološke proizvodnje u pakiranjima od 0,50, 0,25 i 0,10 L.
Osmišljavanje brand strategije u sklopu koje su kreirani ime, slogan, vizualni identitet, i ambalaža povjereno je renomiranoj branding agenciji Brandoctor iz Zagreba

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email