NEWS

Sakupljene količine odvojenog otpada u Istri još uvijek neznatne

04.10.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Sakupljene količine odvojenog otpada u Istri još uvijek neznatne

Kontejnere su komunalci praznili češće no inače, a u njima se našlo svega i svačega, od ostataka hrane, zelenog otpada iz naših vrtova, plastike, stakla do stare odjeće i obuće te kućanskih aparata. Sve to završavalo je na nekom lokalnom legalnom a nerijetko i ilegalnom smetlištu.

Takvo ponašanje vrlo je skupo jer ogromne količine otpada iziskuju enormne troškove održavanja, sanacije i mjera zaštite okoliša što opet plaćamo mi građani. Zašto onda ne odvajamo ono što je stvarno smeće od onoga što se može odvojiti i pretvoriti u novu sirovinu, poput papira, plastike, stakla, no isto tako i ostataka iz kućanstva od kojih se može dobiti dobar compost? Odgovor je jednostavan: nemamo takvu naviku, no to ne znači da je ne možemo stvoriti.

Potaknuta svakodnevnim upitima građana o tome kamo odložiti različite vrste otpada i brojnim prijavama ilegalnih odlagališta, udruga Zelena Istra je prije ljeta pokrenula kampanju informiranja o važnosti i mogućnostima odvojenog sakupljanja otpada u Puli pod nazivom “Gdje se koje smeće meće”. Podsjetimo, tiskan je i prospekt istog naziva u suradnji s Pula Herculaneom, koji je također prije ljeta podijeljen svim pulskim domaćinstvima zajedno s komunalnim uplatnicama. Pula Herculanea d.o.o. postavila je kontejnere za papir, staklo i plastičnu ambalažu koji se mogu naći na pulskim ulicama. Ove godine u pulskim će se osnovnim i srednjim školama provesti i dodatna edukacija o odvojenom sakupljanju smeća, jer djeca koja prihvate nove navike uglavnom imaju pozitivan utjecaj na cijelu obitelj. Premda su mogućnosti odvojenog sakupljanja korisnog otpada svake godine sve veće, sakupljene količine su još uvijek neznatne. Razloga je i nedovoljna osviještenost i informiranost građana o mogućnostima zbrinjavanja otpada u Puli, a radi se uglavnom o besplatnim uslugama za koje je dovoljan telefonski poziv.

Radio Pula

Print Friendly, PDF & Email