NEWS

S mirisom cukerančića učenici SŠ Mate Balote u novi projekt

277170495_3083620938620901_4755514717878433111_n
31.03.2022. 23:10; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / S mirisom cukerančića učenici SŠ Mate Balote u novi projekt
Učenici prvog razreda agrotehničarskog smjera u četvrtak, 10. ožujka, započeli su s aktivnostima na projektu „Europe is what it eats“.
Tema projekta je lokalna hrana i njezina proizvodnja, a naši učenici surađuju s učenicima iz još četiri poljoprivredne europske škole: u Njemačkoj, Češkoj, Austriji i Italiji.
Istra će se predstaviti sa svojim lokalnim jelima i poljoprivrednim proizvodima, kao što je istarska supa, maslinovo ulje, pršut, ali i znameniti cukerančići.
 
Tim povodom su učenici prvoga razreda bili u četvrtak na agroturizmu Ograde, kod gospođe Davorke Šaine, kako bi snimili materijal koji će kasnije montirati u kratki video uradak za svoje kolege iz drugih škola.
Naša domaćica je prije 7 godina pokrenula inicijativu da se ova slastica nađe na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, što je Ministarstvo kulture i potvrdilo te je od 2018. uvrstilo “Umijeće pripreme tradicijske slastice pazinski cukerančić” na nacionalnu listu 160 nematerijalnih kulturnih dobara.
 
Gospođa Davorka je s puno strpljenja i ljubavi naučila naše učenike kako se prave ovi keksići, a ponudila nam je i ukusnu marendu od suhomesnatih proizvoda s njenog agroturizma i domaćega kruha.
Prilikom izrade otkrila nam je male tajne izrade odličnog cukerančića, pri čemu su se naši učenici dobro zabavili i stekli novu vještinu.
 
Agroturizam ograde smo napustili teška srca i još težeg trbuha, zadovoljni i s mnogo materijala za naš projekt. Radujemo se daljnjoj suradnji s gospođom Davorkom i ponovnom posjetu, ali zajedno s gostima iz Europe, na jesen 2023. godine
 
 
Mirela Marković, sš Mate Balote

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email