SŠ Mate Balote – ANA BONACA predstavila svoje istraživačke projekte

26.02.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / SŠ Mate Balote – ANA BONACA predstavila svoje istraživačke projekte
311GO071280.jpg-bonaca.jpg

Ana Bonaca, učenica IV. opće gimnazije (naša buduća fizičarka) vratila se iz Seoula – Južna Koreja gdje je sudjelovala na Znanstvenom skupu srednjoškolaca iz područja astronomije, fizike, biologije i kemije. Cijelo tjedni boravak u Južnoj Koreji bio je za Anu vrlo impresivan i poučan. Održala je svoje izlaganje na engleskom jeziku na Busan science Academy (gdje se inače nastava održava na engleskom jeziku) o svojim istraživačkim projektima o promjenjivim zvjezdama supernova (na kraju svog života eksplodira) i 29 Cygui (izučava kako mijenjaju sjaj, što govori o tome koliko svijetla dolazi do nas), te asteroidu Hapelia (koliko mu treba da se okrene okom svoje osi). Govorila je i o svom radu iz biologije gdje je zajedno sa svojom kolegicom Petrom Korlević istraživala o crnim udovicama. Na znanstvenom skupu gosti su bili i učenici iz Njemačke i SAD.

Kolegica iz njemačke je oduševila slušatelje svojim radom koji je prvi puta prezentirala na Međunarodnom turniru fizičara o visini zvuka didgeridooa – glazbala australskih domorodaca za koji je osvojila prvo mjesto. Njena kolegica iz SAD je govorila o bolestima srčanih zalisaka.

Osim toga Ana je održala i polusatno predavanje profesorima i studentima, te učenicima jedne srednje škole o tome kako se vrše istraživanja učenika u našim srednjim školama.

Ana se sa ovog putovanja vratila obogaćena novim iskustvima i saznanjima – razmijenila je iskustva sa svojim kolegama, shvatila da je znanje stranih jezika danas najveće bogatstvo i zahvaljujući tome mogla je otići u Koreju, družiti se sa kolegama iz drugih zemalja i upoznati kulturno bogatstvo Koreje koliko je to moguće za tako kratko vrijeme.

«Dojmilo mi se što su gradovi gusto naseljeni, njihova specifična arhitektura, gust promet, podzemne željeznice i sl. Ljudi su izrazito susretljivi, sami nude pomoć turistima, dobri su domaćini. Učili su nas jesti štapićima, pa ako imaš dobrog podučavatelja i strpljenja za vježbu možeš nešto i upecati. Inače, jela su jako začinjena. Bili smo u jednom tradicionalnom restoranu gdje se sjedi na podu (na jastucima) za stolićima i opslužili nas obrokom od 16 različitih jela u zdjelicama, uglavnom vegetarijanska hrana (razno povrće)» – priča Ana o svojim dojmovima.

Ono što bi posebno željela istaknuti je da bi voljela da i naša zemlja sudjeluje na Međunarodnom turniru iz fizike. Kako je saznala od kolegice iz Njemačke na početku godine se postavi 17 problema koje treba eksperimentalno potvrditi, a radi se ekipno i onda se na turniru prezentira što se radilo, a za to bi po mišljenju Ane trebalo naše državno natjecanje drugačije ustrojiti.

Ana i njen voditelj edukacijskih aktivnosti višnjanske Zvjezdarnice gosp. Korado Korlević su organizirano posjetili Gyeogju- prijestolnicu korejskog kraljevstva, obišli Seoul i dr.

Ubrzo ćemo imati prilike pobliže upoznati Anin novi rad iz astronomije: «Upravljanje teleskopa putem računala», što sprema za ovogodišnje natjecanje iz astronomije.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email