NEWS

Hrvatska 2009. domaćin Svjetskog kongresa OIV-a

26.02.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Hrvatska 2009. domaćin Svjetskog kongresa OIV-a

Ministar Petar Čobanković u sklopu 42. Međunarodnog sajma poljoprivrede (SIA 2005) u Parizu, razgovarao je s generalnim direktorom Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) g. Fredericom Castelluci-jem, te istaknuo hrvatsku kandidaturu za organizacijom Svjetskog kongresa OIV-a 2009. godine.

"Održavanje ovog svjetskog kongresa, značajni je međunarodni događaj" – rekao je Castelluci, "a zemlji domaćinu donosi ekonomsku, a prije svega turističku afirmaciju". Ministar Petar Čobanković istaknuo je da bi organizacija ovog kongresa u Hrvatskoj bila značajna za unaprjeđenje i razvoj vinogradarstva u Hrvatskoj. Ministar Čobanković upoznao je također g. Castelluci-ja, s mogućnostima razvoja vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj, kao i s Operativnim programom podizanja novih vinograda, što je generalni direktor OIV-a ocijenio va¾nim događajem za hrvatsko vinarstvo ali i cjelokupno gospodarstvo.

"Jako dobro sam upoznat s kakvoćom vaših vina ali i novim mogućnostima unaprjeđenja. Ovaj Program je sjajan, iž¾elim vam puno uspjeha u njegovoj realizaciji. Duboko sam uvjeren da ćete uspjeti." naglasio je Frederico Castelluci.

OIV je međudr¾avna organizacija sa sjedištem u Parizu od 1924. godine. OIV se bavi zaštitom podrijetla vina, čistoćom i autentičnošću vina, promicanjem zakonodavstva, ujednačavanjem analitičkih metoda i zaštitom potrošača te broji 47 zemalja članica, koje raspola¾u s preko 95% ukupne svjetske vinogradarske proizvodnje i potrošnje. Republika Hrvatska je članica ove organizacije od 2001. godine. Jedanput godišnje održava se Opća skupština OIV, gdje se donosi program rada za tekuću godinu te usvajaju znanstveno- tehnička pravila koja se primjenjuju u svim zemljama članicama OIV-a. U sklopu Opće skupštine svake druge godine se odr¾ava i Svjetski kongres vinogradarstva i vinarstva OIV-a gdje se okupljaju znanstvenici i poslovni ljudi iz cijelog svijeta. Od učlanjena Republike Hrvatske u tu organizaciju iskazan je veliki interes od strane rukovoditelja OIV-a da se Republika Hrvatska kandidira za domaćina jednog od budućih svjetskih kongresa, što je u Parizu i potvrđeno

Print Friendly, PDF & Email