NEWS
Best of Poreč

S 900 tisuća Kuna osigurani dodatni timovi hitne medicinske pomoći

2 (31)
07.05.2019. 13:19; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / S 900 tisuća Kuna osigurani dodatni timovi hitne medicinske pomoći

Petu godinu zaredom Grad Poreč-Parenzo, zajedno sa sedam općina Poreštine i velikim turističkim tvrtkama financira zapošljavanje dodatnih timova hitne medicinske pomoći, kako van turističke sezone tako i tijekom nje. Podsjetimo, državnim Odlukama o novom ustroju Mreže hitne medicinske pomoći i smanjenju broja timova, Poreč je trebao ostati bez onih oblika osnovne zdravstvene skrbi naših građana i njihovih gostiju na koje su bili navikli i koji su bili potrebni.

– I danas je stav i politika Grada ostala nepromijenjena – uz podršku ostalih lokalnih zajednica na području Poreštine i velikih turističkih tvrtki osigurava se tzv. nadstandard, kako bi Porečanima koji su proteklih desetljeća gradili svoj Poreč i porečke ustanove ostane onaj isti zdravstveni standard na koji su navikli i koji su zavrijedili, rekao je tijekom današnjeg potpisivanja ugovora o osiguravanju nadstandarda porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

 Gradonačelnik se zahvalio općinama Poreštine i velikim turističkim tvrtkama na suradnji i razumijevanju – osiguravanje nadstandarda hitne medicinske pomoći prijeko potrebno jer s 40.000 ljudi Poreština tijekom ljeta naraste na područje s čak 150.000 ljudi, a hitne službe to moraju pratiti.

Na potpisivanju gradonačelniku su se pridružili i zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i voditeljica porečke Ispostave dr. Gordana Antić te načelnik Općine Vrsar Ivan Gerometta, načelnik Općine Funtana Mladen Grgeta, načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić, načelnik Općine Kaštelir-Labinci Enio Jugovac i načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, a u sufinanciranju sudjeluju i Općine Višnjan i Sv. Lovreč.

Osim danas potpisanog Ugovora o financiranju dodatnog zapošljavanja radnika Zavoda za hitnu medicinu IŽ raspoređenih u Ispostavi Poreč u razdoblju van sezone, velike turističke tvrtke Valamar Riviera, Plava laguna i Maistra osiguravaju dodatni tim hitne medicinske pomoći tijekom turističke sezone.

Za sve nadstandarde godišnje se izdvaja oko 900 tisuća kuna, odnosno, Grad Poreč-Parenzo izdvaja 481.203,00 kuna, općine Poreštine dodatnih 121.836,00 kuna a velike turističke tvrtke 285.246,00 kuna.

Antić je napomenula kako Istra do 1.srpnja očekuje novu Mrežu hitne medicinske pomoći te očekuje kako će država uvažiti bar dio tražnje koje već godinama Istra potražuje. Dovoljan broj osoblja – liječnika, medicinskih sestara i vozača trenutno se ostvaruje kroz dodatno financiranje gradova i općina, iako hitna medicinska služba nije u ingerenciji lokalnih samouprava.

Temeljem sufinanciranja Poreč ima:

–           Standard – Tijekom cijele godine 1 TIM T1 – 5 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 vozača

–           Nadstandard  -Tijekom cijele godine  (do ljeta i od ljeta, da vrata hitne noću ne budu zatvorena) –  TIM T2 noću (Tim T2 = medicinska sestra/tehničar i vozač), 1 liječnik radnim  danom (po danu)  – 6 liječnika, 8 medicinskih sestara /tehničara i 8 vozača.

–           Nadstandard  – tijekom ljeta  (od 1.6. do 30.9.2019.) – 2 TIMA T1 –  10 liječnika,  10 medicinskih sestara/tehničara i 10 vozača.

Podsjetimo, uz osiguravanje nadstandarda za porečku Hitnu, Grad Poreč-Parenzo u protekloj je godini u suradnji s ZZHMIŽ nabavio novo vozilo za porečku Ispostavu, a s otprilike 100.000 kuna financira na godišnjoj razini najam stanova za liječnike i medicinske djelatnike:  liječnicu ginekologinju, troje liječnika Hitne i voditeljicu biokemijskog laboratorija, čime se zadržava zdravstveni standard za sve građane Poreča i okolice. Grad je protekle godine platio i dodatnih 60.000 kn za uniforme zaposlenika iz timova koji čine nadstandarde, kako bi svi djelatnici bili jednako opremljeni.

A.T. Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani