NEWS
Laguna Ironman 800

Istražite kako zvuči život u moru: besplatna vikend-radionica u Poreču

blue-clean-close-up-1350197
07.05.2019. 15:11; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Istražite kako zvuči život u moru: besplatna vikend-radionica u Poreču

Još je nekoliko mjesta slobodno za besplatnu radionicu istraživanja podmorja, koja se u subotu i nedjelju u Poreču održava u sklopu trećeg aMORE festivala! Sudionici radionice najprije će u subotu u Zavičajnom muzeju Poreštine naučiti kako se izrađuju jednostavni hidrofoni, uređaji za otkrivanje podvodnih zvukova, a zatim će se u nedjelju zaputiti prema morskoj obali kako bi zvukove snimili i otkrili kako zvuči naše more.

Svrha radionice je potaknuti polaznike na promišljanje o životu u morima i oceanima, zagađenju bukom i drugim štetnim ljudskim utjecajima na morski okoliš. Tijekom posljednjih 50 godina, razine podvodnog zagađenja bukom neprestano rastu, zahvaljujući povećanom transportu roba, korištenju sonara i eksploziva, oceanografskim eksperimentima i upotrebi zvučnih topova u potrazi za naftom, što sve zajedno značajno ugrožava morski život i bioraznolikost.

Uz zagađenje mora plastikom, prekomjeran izlov ribe i klimatske promjene, podvodna je buka jedna od najvećih prijetnji morskom okolišu, a može prouzročiti nasukavanje životinja na obalu, poremećaje u obrascima hranjenja, razmnožavanja, dojenja mladunčadi, komunikacije, opažanja i drugih ponašanja. Mnoge vrste, u nastojanju da izbjegnu sve nabrojano, bježe iz svojeg prirodnog okruženja.

Besplatna radionica izrade hidrofona i istraživanja zvukova u podmorju održava se 11. i 12. svibnja od 10 do 17 sati u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine, pod vodstvom Kat Austen, doktorice kemije okoliša i umjetnice koja djeluje u Engleskoj i Njemačkoj. Na radionici mogu sudjelovati svi stariji od 15 godina, a u subotu će biti organiziran i zajednički obrok. Polaznici trebaju ponijeti vlastite lemilice i snimače zvuka. Svi zainteresirani prijaviti se mogu na e-mail adresu [email protected].

Print Friendly, PDF & Email