NEWS
Max sredina 2 nagradna igra

Rusko-ukrajinska tvrtka gradit će tvornicu u Višnjanu. IDS-ovci strahuju od ekološke bombe, a načelnik Mattich o tome ne zna ništa

visnjan-panorama
22.10.2020. 22:55; Učitavanja: 920; Početna / Novosti / Okolne općine / Rusko-ukrajinska tvrtka gradit će tvornicu u Višnjanu. IDS-ovci strahuju od ekološke bombe, a načelnik Mattich o tome ne zna ništa

piše: Chiara Bilić, Glas Istre
Rusko-ukrajinska tvrtka Frilite SA sa sjedištem u Švicarskoj dobila je u petak suglasnost Općinskog vijeća Višnjana za izgradnju tvornice za proizvodnju keramičkog punila u poslovnoj zoni Višnjan-Milanezi. Donošenje odluke zasad je uglavnom više-manje sve što je uopće poznato o tom možebitnom budućem pogonu. Smatrajući da im načelnik, nezavisni Angelo Mattich, nije obrazložio što će se na području općine točno graditi i proizvoditi, niti postoje li naznake da će projekt imati negativan utjecaj na okoliš, oporbeni IDS-ovi vijećnici glasali su protiv odluke. No, ona je svejedno donesena većinskom voljom vijećnika Matticheve nezavisne liste i kandidacijske liste grupe birača.

Predsjednica IDS-a Višnjana i tamošnja općinska vijećnica Ana Černjul revoltirana je načinom kojim ih je Mattich upoznao s investicijom. Točku dnevnog reda o prijedlogu odluke o davanju suglasnosti dobili su 6. listopada, ali bez dodatnog pojašnjenja, bez ikakvih detalja o projektu. Izuzev toga, tvrdi, nisu dobili nikakve druge materijale. Minutu prije sjednice na klupi ih je dočekala skica projekta na engleskom jeziku i pregled povijesti tvrtke. Stoga su se o tvornici pokušali dodatno informirati guglanjem tijekom sjednice. Njihova je najveća bojazan da će u Višnjanu niknuti ekološka bomba pogubna za zdravlje građana.

Čini se da niti Mattich nije posve upoznat s detaljima. Kakav će se točno tehnološki proces odvijati u pogonu, nije znao. Uputio nas je stoga na mrežnu stranicu kompanije. Istaknuo je da nema namjeru činiti ništa protiv interesa stanovnika Višnjana i mimo zakonskih regulativa.

– To je maksima. I ja sam stanovnik općine Višnjan i ne mislim se iseliti s tog područja i prvi ne želim nikakve dimnjake, nikakve spalionice, postrojenja koja su protivna ugodnom, primjerenom i zdravom životu na teritoriju općine Višnjan. Kao čovjek iz tehničke struke moram otvoreno reći da okoliš moramo čuvati i nema nikakvih tvornica koje bismo mi dopustili, a da onečišćuju okoliš na teritoriju općine Višnjan, kaže Mattich.

Nakon što smo ga upitali nije li neozbiljno predlagati odluku za davanje suglasnosti o gradnji tvornice o kojoj ni on ne zna praktički ništa, razgovor je završen njegovim riječima: “Ako vi mene smatrate neozbiljnim čovjekom nakon što sam obnašao toliko mandata, onda nemamo o čemu više pričati. Hvala i doviđenja”.

Nikakvu informaciju jučer nije htjela odati niti prokuristica firme Frilite SA Oleksandra Vorić.

U prijedlogu odluke koji su dobili vijećnici navodi se pak da bi se tvornica trebala graditi na k.č. 2229/38 površine pet tisuća četvornih metara u vlasništvu općinske tvrtke Vira, za čiju će se prodaju raspisati javni natječaj, uz mogućnost parcijalnog proširenja na okolne čestice. Izglasavanjem akta načelnik je ovlašten za parceliziranje zemljišta te za moguć otkup dijela jedne od zemljišnih čestica u privatnom vlasništvu “u cilju osiguravanja potrebne površine za izgradnju tvornice”.

Odluku potpisuje predsjednik Općinskog vijeća, nezavisni Nenad Čendak, a za nju su glasali Alojz Ivetac i Livio Beaković iz kandidacijske liste grupe birača te Petar Radovan, Nenad Čendak, Petar Brajković, Mario Peršurić s Matticheve nezavisne liste, dok su protiv bili IDS-ovci Ana Černjul i Martin Velenik. Odsutno je bilo troje vijećnika Luana Poleis (IDS), Adriano Štifanić (nezavisni), Franko Mainenti (nezavisni).

– U petak smo dobili na klupi prijedlog o odluci o podršci projekta i prodaje nekretnine bez da nas načelnik prethodno informirao o tome kakvi će se procesi tamo odvijati, kakav je utjecaj na okoliš i omjer troškova i dobiti. Nismo bili upoznati s ničime. Bez javne rasprave. A jasno je da će se nešto događati kada se proces taljenja odvija na 1.500 stupnjeva, kaže Černjul.

Ona je u petak o svemu stanovnike Višnjana informirala putem Facebook grupe “Višnjan i okolica”: “Na današnjem Vijeću donesena je odluka o prodaji zemljišta u Zoni, na kojem će tvrtka Frilite izgraditi tvornicu za proizvodnju kemijskih mikro čestica- mikrosfera, koje se koriste u industriji boja i lakova. Radi se o postrojenju visine 18 metara, nekakve peći od 1.400 stupnjeva, dva megawata struje i o očito jako puno kemije. S obzirom da ovisimo o turizmu i poljoprivredi, trebamo li se brinuti? Zemljište se prodaje za 32 eura po metru kvadratnom, plativo u tri godine. Zna li netko nešto više o ovome?”.

Uz nekoliko činjenica koje je navela Černjul u nacrtu je naznačeno da će bučiti jedino ventilator i da pogon neće proizvoditi otpad te da neće zagađivati vodu i zrak. No, nikakva studija utjecaja na okoliš još uvijek nije provedena.

IDS-ova vijećnica također priča da vijećnici nemaju mogućnost postavljanja pitanja na sjednici, već je poslovnikom određeno da se to odrađuje pisanim putem prije zasjedanja. No, kako nisu znali o čemu je točno riječ, kaže, načelnika ništa nisu upitali niti tom metodom.

Mattich kaže da ne taji ništa. Pojašnjava da je idejni projekt u fazi izrade. Upitan onda zašto vijećnicima materijale nije dao na uvid ranije, govori da su to špekulacije. Skicu koju su vijećnici dobili na dan sjednice, on je prvi put ugledao, kaže, samo dan prije sjednice. Opasku oporbene vijećnice odbio je komentirati.

– Dajte drugo pitanje, veli Mattich, a na ponovljen upit odgovara “da pitanje i ponašanje vijećnika ne bi komentirao i točka”.

– Vjerujte, rekao sam i vijećnicima, organizirat ćemo posjet takvoj tvornici u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj da se i ja i ti moji vijećnici uvjerimo u to što želimo imati na teritoriju, obećao je načelnik.

Černjul pojašnjava da je stanovništvo zbog odluke u jednakom šoku i nevjerici kao što su i vijećnici bili u petak.

– Za 32 eura po četvornom metru, kolika je cijena prodaje općinskog zemljišta za potrebe gradnje tvornice, kompromitira se naše zdravlje. Uzmimo u obzir da se ovdje 40 obitelji bavi turizmom i prodajom hrane, upozorava IDS-ova vijećnica.

U listopadu 2018. lokalni list iz Thuna u Švicarskoj izvještava da tamošnji stanovnici pružaju “otpor proizvodnoj hali Frilite”, koja se namjerava graditi u poslovnom parku Schoren. Navodi se da lokalci u svojem susjedstvu ne žele tvornicu koja se sedam dana u tjednu bavi proizvodnjom punjenja izolacijskog materijala od vulkanske stijene što bi moglo značiti “mogućnost buke, topline, mirisa i nepoznati rizik procesa obrade, ali i povećani promet”. Građani u članku govore da ne razumiju koji je interes grada za izgradnjom takvog pogona te da je javnosti čitav projekt prikazan na netransparentan način. Gradonačelnik Thuna pojasnio je onomad da će tvornica donijeti nova radna mjesta.

Isto govori i Mattich.

– Nama su radna mjesta najvažnija stvar. Po projekcijama plan je otvoriti 30 do 40 radnih mjesta. Prodaja kvadrata, komunalni doprinos i komunalna naknada ne znače ništa. To su sve samo troškovi. Općina Višnjan jedini interes koji ima u toj tvornici je od dohotka od zaposlenih radnika. To je jedini pravi proračunski prihod. Sve drugo su špekulacije, odnosno troškovi, a ne prihodi. Oni jesu prihodi proračuna, ali su i rashodi proračuna. Na 30 radnika, prosjek davanja u proračun je 600 do tisuća kuna, znači u proračun Općine bi od te tvornice išlo oko 300 tisuća kuna prihoda, pojašnjava Mattich.

Inženjer kemijske tehnologije Igor Meixner obrazlaže da se na osnovi informacija dostupnih na mrežnoj stranici tvrtke ne može utvrditi kakav će utjecaj na okoliš imati projekt.

– Dok se ne bude znao tehnološki proces, ne može se znati niti kakav će biti utjecaj na okoliš, veli.

Najnovije vijesti iz Thuna govore da je tvrtka građevinsku dozvolu dobila lani te da bi s radom trebala početi iduće godine, Odbijene su žalbe građana i različitih udruženja, a s obzirom na to da, piše tako na portalu Jungfrau Zeitunga, vulkanski pijesak tali na samo 1.600 stupnjeva, kompanija na koncu nije bila dužna provesti procjenu utjecaja na okoliš.

Upitan kako je taj strani kapital pronašao svoj put do Višnjana, načelnik Mattich obrazlaže da su “investitori došli i postavili upit Općini”.

– Ljudi znaju da se gradi poslovna zona u Višnjanu isto kao što znaju da se grade poslovne zone i drugdje u Istri. Odlučili su se na Višnjan na osnovi najbolje prometne povezanosti poslovne zone. Analizirali su još neke poslovne zone i u Sloveniji, ali im je ova u Višnjanu najbliža čvorištu autoceste i najprihvatljivija.

Prije svega ističe da je za višnjansku poslovnu zonu donijet urbanistički plan koji priječi dimnjake i kemijsku industriju. Nema, tvrdi, kemijske tvornice na području Višnjan-Milanezi. Takva dozvola se, obećaje, neće izdati nikome. Sve će se, tvrdi, odraditi u skladu s propisima države, sukladno zakonskim regulativama, a investitor će morati ispoštovati sve obveze. Bez da se ispuni taj uvjet Općina, govori, neće izdati ni lokacijsku, ni građevinsku dozvolu, a javna rasprava će se, kaže, raspisati ako za to bude potrebe. No sve to, zaključuje, “pod uvjetom da tvornica uopće bude izgrađena u Višnjanu, a ta je tvornica daleko od izgradnje”.

piše: Chiara Bilić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email