Rukometašica Marijeta Vidak i judaš Robert Klačar najsportaši Istre za 2020. godinu

2021-09-24_12h08_02
foto: Manuel Angelini
24.09.2021. 12:10; ; Početna / Sport i rekreacija / Rukometašica Marijeta Vidak i judaš Robert Klačar najsportaši Istre za 2020. godinu

Sada već bivša rukometašica Umaga Marijeta Vidak i judaš Istarskog borca Robert Klačar, najbolji su sportaši Istre za 2020. godinu. Ishod je to jučerašnje priredbe Dan istarskog sporta koji je održan u Park Plaza Histriji na Verudeli.

Marijeta Vidak je ovu titulu zaslužila osvajanjem bronce s reprezentacijom Hrvatske na Europskom prvenstvu, kao i igrama za Umag koji je lani osvojio povijesno treće mjesto. Umjesto odsutne Marijete Vidak, nagradu su preuzele rukometašice Umaga Ana Jajčević i Nataša Miočinović.

Robert Klačar je ovu nagradu zaslužio osvajanjem srebrne medalje na mlađeseniorskom Europskom prvenstvu u Poreču, a dok njega čekaju nastupi na Grand Prixu u Zagrebu, nagradu je preuzela njegova majka Sandra Klačar.

Najuspješnije momčadi Istre za 2020. godinu su Istra racing team Pazin zahvaljujući prvom mjestu na prvenstvu Hrvatske te Boćarski klub Labin kao prvak Hrvatske za boćarice.

Najuspješniji u mlađim kategorijama bili su plivač PK Arene Mark Miota, koji je bio seniorski prvak Hrvatske na 200 metara leđno i atletičarka Istre Lucija Višković, koja je osvojila broncu na dvoranskom juniorskom prvenstvu Balkana na 800 metara, a ujedno je bila i juniorska prvakinja Hrvatske na 800 metara na otvorenom i u dvorani.

Najuspješnije momčadi mlađih kategorija su pioniri Istre 1961 za prvo mjesto u Prvoj HNL, dok su odbojkašice na pijesku Žala iz Banjola bile prve u Hrvatskoj u kategorijama do 16 i do 18 godina.

Najuspješniji sportaši s invaliditetom za prošlu godinu su paraolimpijka Mikela Ristoski (Medulin), koja je bila prvakinja Hrvatske u skoku u dalj i na 100 metara i Radenko Družetić (Učka), koji je peterostruki prvak Hrvatske u pikadu za slijepe.

Najbolji trener je Dean Ilić, trener Judo kluba Istarski borac, čiji su natjecatelji bili drugi na EP-u mlađih seniora, dok su seniori bili prvi i drugi na Europskom kupu u Dubrovniku, osim toga pulski judaši osvojili su i pet naslova državnih prvaka u raznim kategorijama.

Posebnu nagradu za tri osvojene medalje na tri Paraolimpijske igre pripale su Mikeli Ristoski i njenom treneru Danialu Temimu, a uručio ih je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.

Nagrade za životno djelo dobili su: Claudia Millotti, Franko Buda i Milivoj Topić.

Millotti je još 1965. godine postala članicom KPA Uljanik te je kao članica kluba osvajala brojne medalje na državnim prvenstvima i nastupala na svjetskim i europskim prvenstvima. Ujedno je od 1986. do 2006. bila ravnateljica Talijanske srednje škole u Puli.

Franko Buda jedan je od osnivača Istarskog boćarskog saveza 1993. godine, a od 1996. je bio i njegov predsjednik. Pokretač je i organizator brojnih boćarskih natjecanja u Istri.

Milevoj Topić iz Buja počeo se planinarskom aktivnošću baviti 1984. godine u umaškom Planiku. On je 2001. godine bio osnivač Istarskog planinskog saveza i njegov prvi predsjednik.

REX

Print Friendly, PDF & Email