NEWS
LUTRIJA T

Rovinj najuređeniji grad Jadrana

28.10.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Rovinj najuređeniji grad Jadrana
128NO068045.jpg

Rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza sinoć je u Cavtatu primio nagradu Plavi cvijet sa zlatnim znakom koju je Rovinj osvojio u kategoriji gradova u ovogodišnjoj akciji Hrvatske turističke zajednice biranja najuređenijeg turističkog mjesta, a čiji su medijski pokrovitelji Glas Istre, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Zadarski list i Hrvatski radio. Srebrni je pak Plavi cvijet pripao Rabu, dok je brončani osvojila Makarska. Istarska županija imala je svojeg kandidata i u kategoriji općina. Tako je sinoć načelniku Općine Vrsar Franku Štifaniću uručen Plavi cvijet s brončanim znakom za osvojeno treće mjesto, koje dijeli s Baškom. Najsjajniji Plavi cvijet u toj kategoriji pripao je Baškoj Vodi, dok je Primošten dobio srebrni Plavi cvijet. Zlatni Plavi cvijet u kategoriji mjesta osvojili su Mlini, srebrni Promajna i Selce, dok je Plavi cvijet s brončanim znakom pripao Jezerima. Istra osim dvaju turističkih mjesta ima dobitnika diplome Plavi cvijet u pojedinačnoj kategoriji. Riječ je najuređenijoj okućnici, koju je povjerenstvo pronašlo u Puli kod obitelji Rabak.

U akciji »Volim Hrvatsku«, koja ove godine slavi desetu obljetnicu, nije se biralo samo najuređenije priobalno, već i kontinentalno mjesto. Tako je Zeleni cvijet sa zlatnom oznakom u kategoriji gradova pripao Varaždinu, u kategoriji manjih gradova Našicama te u kategoriji mjesta Stubičkim Toplicama.

U istoj je akciji biran i djelatnik godine u turizmu, a priznanja su podijeljena u 24 kategorije, od čega su pet dobila poduzeća i pojedinci iz Istre. U kategoriji agencijskog djelatnika priznanje je dobio Boris Žgomba iz pulske turističke agencije Uniline te Arina i Virna Škopa iz Labina u kategoriji privatnih iznajmljivača. Djelatnica godine u hortikulturi je Barbara Matošević Talajić iz rovinjskog poduzeća Komunalni servis, dok je priznanje za djelatnika godine u kategoriji vozača osvojio Robert Mirković iz pulskog prijevozničkog poduzeća Fils. Djelatnik godine u ostalim uslužnim djelatnostima je Vladimir Brajković iz Nacionalnog parka Brijuni.

Dodjela nagrada i priznanja uz izravni prijenos na Novoj TV, a kojoj je među ostalim visokim uzvanicima prisustvovao i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bila je i kulminacija Dana hrvatskog turizma u Cavtatu, čime je ovogodišnje već tradicionalno okupljanje turističkih djelatnika završilo

Bojan Žižović, Glas Istre

Izjave dobitnika nagrada

Giovanni Sponza, gradonačelnik Rovinja: – Činjenica da je Rovinj jednoglasno proglašen najuređenijim turističkim gradom na hrvatskoj obali ispunjava nas ponosom i predstavlja motivaciju za daljnji trud i rad. Dodjeljivanjem Plavog cvijeta nisu nagrađeni samo napori gradske uprave i našeg komunalnog poduzeća, već i napori i pažnja svih građana Rovinja. Oni su ti koji su svojim svakodnevnim ponašanjem i brigom za svoj dom i za svoj grad među najodgovornijima za ljepotu i uređenost Rovinja. Nadamo se da smo ovako impozantnom brigom za uređenje grada doprinijeli i boljim rezultatima turističkih i gospodarskih subjekata te da će se nastaviti značajnije uključivati u uređenje vlastitih površina, s krajnjim ciljem da Rovinj postane mondenom ekskluzivom Mediterana.

Franko Štifanić, načelnik Općine Vrsar: – Od samog početka akcije Plavi cvijet Vrsar gotovo redovito dobiva nagrade, što je, smatram, dobar pokazatelj kontinuiteta u uređenju našeg turističkog mjesta. Očito je da je konkurencija sve jača. To je izuzetno pozitivno te pokazuje vrijednost ove HTZ-ove akcije. I ubuduće ćemo se truditi ne samo zbog turista, nego i nas samih ostati u hrvatskom vrhu po uređenosti turističkih mjesta. Na koncu bih zahvalio svim poduzećima i pojedincima koji brinu o uređenosti Vrsara.

Ana Rabak iz Pule, dobitnica priznanja za najuređeniju okućnicu: – Nakon što 20 godina uređujem svoj vrt površine više od dvije tisuće četvornih metara, neopisivo mi je drago što je to netko sada nagradio. U Cavtat sam povela peteročlanu obitelj, jer sam htjela sa svima njima podijeliti sreću dobivanja ovako prestižne nagrade. Priznanje će dobiti svoje mjesto u dnevnom boravku, a smjestit ću ga između dvije najdraže slike.

Print Friendly, PDF & Email