Istra Golf Designe analizira planirane lokacije za Golf

27.10.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Istra Golf Designe analizira planirane lokacije za Golf
42921108.jpg

Investitori

Prvi među takvima je golf, koji je Vlada svojom odlukom trasirala još 1999. godine i prema kojoj su u Istri planirana 22 golf-terena s pratećim sadržajima, a u cijeloj Hrvatskoj šezdesetak. Iako je Istra odmah krenula u akciju, umrežen je sustav konzorcija za svaki golf kompleks, započela je izrada projektne dokumentacije, krenula je i potraga za investitorima, ali moglo bi se reći "kako tada, tako danas". Investitora ima, i onih poznatih, svjetskog glasa. No unatoč velikim pripremama od kojih su neke dovedene do samoga kraja, Istra, osim revitaliziranog brijunskog Kupelwieserova terena za golf, kojemu je ovog proljeća obnovljeno devet rupa, na žalost nema niti jedno novo igralište za golf. Za dva golferska terena tvrdilo se još proljetos da gradnja upravo počinje. Bio je to Ladićev na Marleri, između Medulina i Ližnjana, i Oblakov Crveni vrh kod Savudrije. Iza oba ova ulagača stoji i strani kapital, Kepinski na sjeveru poluotoka uz Oblaka, Izraelci na samom jugu uz Ladića. Međutim, bageri još nisu krenuli, ne zbog tada nadolazeće turističke sezone, već zbog gotovo nepremostivih birokratskih prepreka i nedorečenosti naših propisa koje inozemni ulagači, jednostavno, ne razumiju i kad vide svu tu zbrku – često odustaju.

Obilazak terena

Nositelji cijelog posla pitali su se zbog toga kako dalje, a odgovor je dala Županija putem svoje razvojne agencije IDE osnovavši tvrtku Istra golf designe. Za direktora tvrtke imenovan je višegodišnji direktor Turističke zajednice Istarske županije Branko Curić, a nakon obavljenih formalnosti tvrtka je upravo startala sa sjedištem u Puli, u poslovnoj zgradi u Rakovčevoj ulici, u sjedištu IDE. Direktor Curić sa suradnicima koristi ovo lijepo vrijeme, obilazi redom sve prostornim planom predviđene lokacije za golf-komplekse, razgovara s čelnicima lokalne samouprave na čijem se prostoru tereni nalaze, s potencijalnim investitorima, predstavnicima Zavoda za prostorno planiranje i drugim relevantnim čimbenicima. "Želimo iznova proanalizirati svaku lokaciju sa svih aspekata jer prošlo je osam godina od njihova planiranja, mnoge su se stvari u prostoru, ali i u gledanjima ljudi promijenile. Tako se može dogoditi da dio lokacija otpadne, ali i da se utvrde neke nove. Uglavnom, nastojat ću cijeli proces ubrzati jer vremena za čekanje više nema, moramo iskoristiti image koji nosimo kao destinacija za turiste, ali i za investitore, i krenuti ubrzano u aktivnosti. Vjerujem da će sad zaista krenuti pripremljene gradnje Ližnjan, Crveni vrh i kao nova Porto Maricio kod Barbarige," rekao je Branko Curić, kojemu ova nova funkcija nije prvi susret s golfom. Dapače, upravo je on kao direktor Turističke zajednice Istarske županije, uz predsjednika Zajednice Veljka Ostojića, od samog početka intenzivno radio na promicanju programa golfa u Istri kroz šumu nejasnih propisa, birokratsko-administrativnih prepreka, formirao konzorcije i povezivao buduće sudionike u realizaciji programa. "Od programa golfa ne mislimo odustati ni po koju cijenu, iako se pokazalo da je za gradnju, osim dobre volje, prostora i kapitala, nažalost potrebno mnogo više. Zainteresirani investitori često nisu znali s kim bi mogli o svojim nakanama kompetentno razgovarati. Zato smo odlučili institucionalizirati cijeli posao i osnovati tvrtku kćer IDE. Postojeći konzorciji za golf također ostaju kao svojevrsna infrastruktura Istra golf designea. Oni će intervenirati između lokalne zajednice i investitora", ističe direktor IDE Darko Lorencin.

Golf u svijetu zaradi 36 miljardi eura

Iako su sudionici priprema za gradnju golferskih terena u Istri obišli već do sada mnoge komplekse u Portugalu, Španjolskoj, Italiji i inozemna iskustva nastoje koristiti i primijeniti na naše uvjete, potkraj prošlog tjedna organizirali su još jedan međunarodni skup o golfu u Novigradu, na kojemu su govorili vrhunski stručnjaci za taj sport Jeremy Pern iz Europskog instituta arhitekata golf-igrališta, zatim predsjednik Međunarodnog udruženja golf turoperatora Peter Waltoni, te agronom i specijalist za tratine Paolo Croce. Istaknuto je da golf u svijetu godišnje uprihodi 36 milijardi eura, da je i kao dio turizma i kao sport u usponu, te da su za njegov razvoj bitni prometna povezanost, dobri tereni i dobar odnos ponuda – cijena.

Agneza Uroševi, poslovni.hr

Print Friendly, PDF & Email