VALFRESCO-S-1123
LUTRIJA T

Ronioci SRK “Erik Radin” nastavljaju s akcijama čišćenja podmorja u Novigradu

eko-akcija-07
23.03.2023. 11:43; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Ronioci SRK “Erik Radin” nastavljaju s akcijama čišćenja podmorja u Novigradu

Nakon provedbe vrlo uspješnog projekta “Festival mora” Sportsko ribolovni klub “Erik Radin” iz Novigrada nastavlja s aktivnostima čišćenja podmorja i podizanja ekološke svijesti kroz novi projekt naziva “Festival mora 2”, a sve započinje u nedjelju 26. ožujka.

– Završetkom tog prvog projekta “Festival mora ” odlučili smo započeti novi projekt pod nazivom “Festival mora 2” u partnerstvu s Lučkom upravom Umag-Novigrad u  okviru mjere  III.3. “Provedba  strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi” za programsko razdoblje 2014. – 2020. Nastavljamo sa sličnim projektom kako bi naše plaže, more i podmorje očistili  od smeća i stvari koje  nepažnjom završavaju u moru. Cilj nam je ujedno osvijestili prolaznike, turiste i ostale na važnost očuvanja čistoće mora i priobalja – kažu u SRK “Erik Radin”

Projekt u suradnji s Lučkom upravom Umag-Novigrad startat će 26. ožujka kad će se odraditi prva eko akcija od četiri, koliko ih je planirano.  Članovi SRK “Erik Radin”  očistit će podmorje, a djelatnici Lučke uprave bit će logistička podrška.

Prvi projekt realiziran je  u partnerstvu s Osnovnom školom “Rivarela” Novigrad i odrađene su ukupno četiri eko akcije čišćenje podmorja na području od Mandrača do lukobrana. Posljednja je bila 24. rujna 2022. godine, a kroz aktivnosti u sve četiri eko akcije iz mora je izvučeno nekoliko kontejnera različitog otpada. Nažalost, to pokazuje da smeće i dalje završava u moru umjesto da ga ljudi odlažu na zakonom propisan način, pa je stoga iznimno bitno podizati svijest o očuvanju okoliša i prirodne eko ravnoteže u našem podmorju.

Cilj projekta “Festival mora 2” je što više očistiti podmorje i priobalje te osvijestiti i upoznati javnost sa stanjem i problemom zagađenosti podmorja i priobalja.  Ujedno, želi se poboljšati stanje okoliša te redovitim čišćenjem omogućiti lakše razmnožavanje morskih životinja i rast morskih biljaka. Na taj način se štiti i čuva bioraznolikost FLAG područja u akvatoriju grada Novigrada, što je od ključne važnosti.

 

Print Friendly, PDF & Email