NEWS

Riješene dugovanja grada Poreča prema umjetniku Perušku Bogdaniću

17.08.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Riješene dugovanja grada Poreča prema umjetniku Perušku Bogdaniću
224GO151376.jpg

Grad je ispunio obaveze prema Perušku Bogdaniću, kiparu po čijem je rješenju, izabranom na javnom natječaju, uređen jedan ugao novog Trga slobode i ondje postavljena njegova skulptura. To je Porečane koštalo ukupno dva milijuna i 727 tisuća kuna. Bogdaniću je najprije isplaćena nagrada za najbolje rješenje na natječaju, u iznosu od 17.500 kuna neto. U svibnju prošle godine tadašnji je gradonačelnik Josip Maras sklopio ugovor o izradi skulpture na iznos od 1,25 milijuna kuna, a novi gradonačelnik Edi Štifanić potpisao je aneks ugovora za još 1,46 milijuna kuna.

Lani je za izradu skulpture iz proračuna plaćeno 680 tisuća kuna, u ovogodišnjem proračunu iz kredita banke za skulpturu je bilo predviđeno 800 tisuća, a nedavnim rebalansom osigurano je još 1,23 milijuna, koliko je koštalo realiziranje skulpture u bronci, postavljanje i autorski honorar.

I prošle godine je novac za izvedbu skulpture osiguravan rebalansom i to temeljem odluke Poglavarstva, nakon raspuštanja Gradskog vijeća prije lokalnih izbora. Naime, ondašnja IDS-ova vlast predvidjela je novac za nagrade autorima na natječaju, ali ne i za izradu skulpture i partera tog uzdignutog dijela trga s kaskadicom vodopada koja, usput rečeno, uglavnom ne funkcionira.

U jednom je trenutku bilo neizvjesno što će nova IDS-ova garnitura na vlasti učiniti, budući da novac za naručenu skulpturu nije bio osiguran, a kipar je mijenjao ljevaonicu, jer je prvi odljev u bronci bio nezadovoljavajući. Međutim, ugovore je trebalo poštivati, a konačno je riješen i dug autoru. Ipak, cijena skulpture na Trgu slobode i dalje mnogim Porečanima zamućuje pogled na umjetničko djelo.

Piše: S. MATEJČIĆ

Print Friendly, PDF & Email