NEWS

Republika Hrvatska će od danas pokrivati troškove zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre u Izoli

14.07.2023. 20:12; ; Početna / Politika / Republika Hrvatska će od danas pokrivati troškove zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre u Izoli
347610626_115376984952058_5800918426016429_n

Istarski župan Boris Miletić prisustvovao je danas, u Zagrebu, svečanom potpisivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o prekograničnoj suradnji u pružanju hitne zdravstvene zaštite, a kojeg su potpisali predsjednici vlada Andrej Plenković i Robert Golob.

            Župan Miletić današnji je dan ocijenio kao izuzetno važnim jer se konačno rješava višegodišnji problem zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre u njima najbližu zdravstvenu ustanovu, Opću bolnicu u Izoli. Naime, mreža prekogranične zdravstvene zaštite uobičajena je praksa u ostatku Europe, ali koja kod nas do danas nije bila regulirana, odnosno pokrivanje troškova liječenja životno ugroženih pacijenata iz Istre u Izoli nije bilo pokriveno od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, već je to financirano iz proračuna Istarske županije.

„Sretan sam jer su svi naši dosadašnji napori urodili plodom. Navedena problematika bila je jedna od tema sastanaka s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem u nekoliko navrata proteklih dviju godina, kao i s ministrom zdravstva Vilijem Berošom i ovim putem im se zahvaljujem. Ovo je bila izuzetno važna tema jer je su u pitanju ljudski život, a dobro znamo da kod životno ugroženih pacijenata vrijeme znači život“, poručio je istarski župan.

Župan Miletić je podsjetio i na EU projekt EMERGENCY EuroRegion, čiji je cilj bio poboljšanje hitne medicinske službe na prekograničnom području i implementacija zajedničkog Protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata u partnerskoj mreži kada je vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja presudno.

Kao partneri na projektu su sudjelovali Opća bolnica Izola, Opća bolnica Pula, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola.

„S navedenim Protokolom iz 2019. godine, nastavilo se i nakon okončanja EU projekta te je Istarska županija od 2021. do danas preuzela na sebe troškove liječenja životno ugroženih pacijenata u Izoli, a za što smo izdvojili ukupno 95.093,46 eura“, istaknuo je župan.

 

KABINET ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email