NEWS

Rekordnih 650 sudionika 16. Parenzane

417parenzana-2011.jpg
25.09.2011. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Rekordnih 650 sudionika 16. Parenzane

Ove je nedjelje iz Vižinade po 16. put startala tradicionalna biciklistička utrka – Parenzana. Riječ je o najmasovnijoj istarskoj bicklijadi, na kojoj je ove godine sudjelovalo rekordnih 650 biciklista.

Od ranog jutra u pitoresknom gradiću skupljali su se biciklisti svih dobi da bi vozili trasu nekadašnje stare pruge, od Vižinade preko Tićana, Karojbe, Motovuna, Istarskih Toplica i Livada natrag do Ponte Portona i Vižinade, ukupne dužine 46,7 kilometara.

U ovom je izdanju bicikliste pratilo lijepo i za ovaj dio godine netipično toplo vrijeme, što je zasigurno i bio razlog najvećeg odaziva dosad. Rekreativna utrka počela je u 10 sati ujutro, a biciklistima je za povratak na trg u Vižinadu trebalo nešto više od tri sata. Neki su došli sami, neki su vozili u grupicama pa je tako ova tradicionalna biciklijada još jednom prošla u tonu druženja i zabave.

Pri povratku na cilj svi su vozači imali osiguran ručak te majicu i medalju, a najuspješniji su za uspomenu su dobili i pehare i priznanja. Ove je godine najstariji natjecatelj bio 86-godišnji Pietro Lonzarich iz Trsta, kojem je ovo bila sedma Parenzana.

– Jako sam sretan uvijek kad ovdje dođem, vidite da sam još dovoljno hrabar za vožnju, a posebno me čini radosnim što sam ovdje među prijateljima, rekao ja simpatični Pietro te se uputio prema svojoj startnoj poziciji. Nedaleko od njega uzdizanje strojovođine palice i staru sirenu parne lokomotive, koja je označavala start utrke, čekao je i 80 godina mlađi Lorenco Ritossa iz Vižinade.

Njih su dvojica već tri godine najstariji i najmlađi natjecatelj ove lijepe manifestacije. Međunarodni karakter utrci su dali biciklisti iz Slovenije, Italije, Nizozemske koji kao turisti borave u Istri. Svi koji ranije nisu imali priliku vidjeti krajolik kojim je išla stara željeznica komentirali su na cilju da su prolazili kroz raj na zemlji te bili vidno impresionirani.

Osim rekreativne i natjecateljske utrke, popratni sadržaji Parenzane i ove godine su bili natjecanje u krosu za osnovnoškolce te natjecanje ultramaratonaca i tura za pješake-planinare Srce Vižinade. Desetak kilometara pješačke staze tako su prelazili planinari, a neki od njih došli su i sa svojim ljubimcima, uglavnom psima.

Završetkom sportskih događaja na pozornici na trgu svima je zasvirao Šajeta, za kojeg se, obzirom da je već više puta bio u Vižinadi kao natjecatelj, može reći da je pravi domaćin Parenzane.

(Tibor TOROMANOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email