NEWS
Max 180920 S

Regional: Istra(ga)-Poreč: bez pomaka i bez izjave za Regional

24.12.2005. 00:00; Učitavanja: 64; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Regional: Istra(ga)-Poreč: bez pomaka i bez izjave za Regional

Prvo što pomalo bode u oči u novom Regionalu, u dijelu "Istra-ga", je činjenica da je jedino Poreču posvećena čitava stranica. Kako to, ubrzo doznajete i iz samog teksta, kojeg prenosimo:

BEZ POMAKA i BEZ IZJAVE

Gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić, jedini u Istri za medije "nema vremena"

Protekli su izbori u Poreču za "stare" vladare prošli dosta loše, no "vidanje rana" izvedeno je s(p)retno, tako je sve opet došlo na svoje staro mjesto.

U postocima je najlošije prošao HDZ koji je ostao na svamo jednom zastupniku, baš kao i Nezavisna lista Poreč Plus-Parenzo Piu Gorana Prodana (do danas dodatno "oguljena" time što je jedan od njenih osnivača, Darko Požarić, prelazi u SDP). I IDSov stari partner SDP dobio je samo jedno mjesto.

Izbornu bismo kampanju mogli nazvati najšlampavijom mogućom, osim možda kad je u pitanju Josip Pino Maras, gradonačelnik u prošlom mandatu, koji je u vrlo kratkom vremenu organizirao solidan marketinški tim i osvojio dvije stolice.

U Gradskom vijeću sjedi pet nezavisnih vijećnika, najviše do sad, jer su osim spomenuta tri mjesta osvojena još dva: najveća izborna novost bila je Nezavisna lista "Naš Poreč" koju predvodi Rajka Lesić-Mudrić.

Bez obzira što postojeća politička garnitura gotovo tri mandata obnaša vlast niti ova 2005. godina nije donijela nikakve pomake u rješavanju gorućih problema vezanih uz život grada.

POTEZI GRADSKE VLASTI U 2005.

U Trg slobode "upucani" su deseci milijuna kuna iako do danas nikome nije jasno zašto, taj trg nema svoju osnovnu funkciju, a kamoli neku drugu. Dalje, rekonstruirana su neka raskrižja sa semaforima i (napokon!) postavljene rampe za invalide, ali …ali… po nekima se u invalidskim kolicima možete penjati i spuštati samo ako se zovete Arnold Šarafciger ili su vam mišići u rukama barem kao njegovi.

Finida, projekt koji je omiljena tema predizbornih programa, tek se nedavno pojavio i aktualizirao, ali samo u formi natječaja. Finida je naime projekt unutar kojeg je zamišljena izgradnja škole, dvorane i bazena na kojeg se tijekom kampanje bacao najveći naglasak. No izgleda da ćei ovaj put bazen ostati tek "sanak pusti". Takvo što da se zaključiti iz činjenice da je za 2006. godinu za izradu projekta predviđeno 500.000 kuna proračunskog novca i da se u kuloarskim pričama bazen više uopće ne pojavljuje u sklopu ovog projekta i te lokacije. Na osnovi izdvojenog novca može se zaključiti da se čak ni slijedeće godine, osim izrade projektne dokumentacije, oko ovog projekta ništa bitnije neće dešavati.

VELI JOŽE

Grad Poreč još uvijek nije javno objavio niti podatak da li su imovinsko-pravni odnosi na ovoj lokaciji riješeni, ako nisu, kada će se riješiti te koliki je novac predviđen za te svrhe. Dodatnu pomutnju u ovu priču unosi činjenica da je raspisan POZIVNI natječaj za idejno rješenje buduće sportsko-rekreativne zone Veli Jože što otvara mogućnost paralelnog građenja sličnih objekata (dvorane, bazena), a što bi u konačnici moglo ispasti tragikomično za sredinu kao što je Poreč.

Posebno poglavlje ove priče zaslužuje forma POZIVNOG natječaja, mada se svi u gradu kunu u transparentnost rada i javne natječaje, što je u ovom slučaju pomalo zaboravljeno.

Projekt uređenja porečke rive zaslužuje puno više prostora nego što je analiza 2005. godine, a o studiji vrijednoj 2 milijuna kuna pisat ćemo nekom drugom prilikom nadajući se da nije riječ o olako spiskanom proračunskom novcu.

Dom umirovljenika, na čijoj se lokaciji ništa ne dešava, jedan je od projekata kojeg je porečka gradska vlast svrstala u kategoriju "gotovih stvari", no s obzirom da je teško povjerovati da će se u drugoj polovini prosinca ovaj posao završiti, preostaje nam se nadati da radovi neće započeti tijekom turističke sezone. (opaska porestina.info: u međuvremenu je obznanjeno u intervjuu za Radio Centar da će se sa konkretnim radovima na Domu umirovljenika početi u tijeku siječnja 2006.)

PROJEKTI KOJI STOJE

2005. ostat će zapamćena i po "zaboravljenoj" peticiji građana vezanoj uz Park Olge Ban koju je potpisalo 1300 građana, te zaobilaznici o kojoj se više skoro uopće i ne govori. Rekonstrukcija kina/kazališta izgleda stoji, bar se tako čini, no isto tako se čini da se u godini koja je na izmaku nitko zbog toga nije posebno zabrinuo. (porestina.info: u međuvremenu je objavljeno kako se ide u djelomičnu rekonstrukciju samo kina/kazališta)

Ono što se ne čini nego je evidentno jest to da se pojedini ljudi pojavljuju u više komisija i odbora grada nego što je to normalno, a to je u porečkoj političkoj zbilji izgleda postala potpuno "normalna stvar".

Gradska uprava i gradonačelnik još uvijek nisu učinili ništa s najavljenom revizijom poslovanja gradskiih poduzeća (Adria Plus, Stan, Parentium…) i teško je povjerovati da će se na tom planu bilo što desiti do kraja godine.

STARI KADROVI-STARI PROBLEMI

Unatoč predizbornoj floskuli o kadrovskim promjenama, Poreč je i 2005. godinu isfurao sa "starim dobrim" kadrovima koje nitko više i ne pita za zdravlje. Što reći o zanemarenom problemu mladih koji u nedostatku kvalitetnih sporstkih i zabavnih sadržaja posežu za narkoticima i alkoholom ? Nije li nedavni slučaj ubojstva britanskog turista dovoljan razlog da se porečka politička javnost zapita je li dovoljno uložila u život grada i njegovih žitelja i je li Poreč grad o kojem ćemo u budućnosti čitati samo u crnim kronikama i turističkim patrolama ?

Sudeći po protekloj 2005. i po gradonačelniku, Poreč još nije svjestan nužnosti žešćeg zaokreta u promišljanju vlastite budućnosti, a s politikom "faremo domani" stvari se samo prividno čine podnošljivima.

Koliko je gradonačelniku stalo do informiranja javnosti pokazuje ova anketa, naime gradonačelnik Edi Štifanić nije uzeo za shodno odgovoriti na pitanja Regionala mada su mu pitanja u više navrata slana telefaksom, a "odgovor" smo čekali više od 10 dana.

Toliko o javnosti rada…

(by Regional)

povezani članci:

Sinosich: imamo Rivu najgoru na Jadranu, 23.12.2005.

Projekat Finida s bazenom ili bez bazena, 23.11.2005.

U Poreču u budućnosti "sportska Esplanada", 13.12.2005.

Print Friendly, PDF & Email