Izglasan proračun vrijedan 175 milijuna kuna

24.12.2005. 00:00; ; Početna / Kultura / Izglasan proračun vrijedan 175 milijuna kuna

Zbog obimnog dnevnog reda preksinoć održane sjednice Gradskog vijeća s čak osamnaest točaka, među njima i o vrlo važnim prostornim i financijskim dokumentima, negodovali su vijećnici dviju nezavisnih lista, no sugestijom predsjedavajućeg Eđidija Kodana dnevni red je prihvaćen većinom glasova te odrađen u pet sati. Nakon neobično kratkog vijećničkog sata uslijedila je kraća rasprava o konačnom prijedlogu izmjena gradskog statuta. Izmjene su se odnosile na izbor gradonačelnika i njegova zamjenika iz redova talijanske nacionalne zajednice, kao i na činjenicu da zamjenik automatski mijenja gradonačelnika kada je potrebno.

Primjedbe je imala SDP-ova vijećnica i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Snježana Mekota budući da se u tekstu koristi naziv samo u muškom rodu, što nije naišlo na značajniji odjek u vijećnici.

Slijedio je niz financijskih dokumenata za prošlu godinu što ih je vijeću predložilo Gradsko poglavarstvo – prijedlog drugih izmjena proračuna te pripadajućih mu dokumenata o održavanju i gradnji komunalne infrastrukture. Kako je uvodno pojasnila resorna pročelnica Sandra Mušković, proračun je umanjen za 11 posto pa umjesto planiranih 199,9 milijuna treba iznositi 177,2 milijuna kuna.

Osim pitanja Anđelke Rakovac s Nezavisne liste Poreč plus-Parenzo piu´ je li Grad doista sve učinio da dobije pet milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša, na što je gradonačelnik Edi Štifanić odgovorio da se radi o prekompliciranoj tematici o kojoj je bolje posebno raspravljati na sljedećoj sjednici, svojim se komentarom o rebalansu proračuna obrušio dr. Nino Basanić, vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika. Smatrajući ovaj materijal svojevrsnim testom kojim se provjerava imaju li vijećnici dovoljno volje i iskustva da učine pomak u razvoju grada, ukazao je na događanja žalosnih kontrapunkta – primjerice, dijeljenje smrznutih purica penzionerima te obilate koktele gradonačelnika i predsjednika vijeća i upitao gdje je tu solidarnost.

Gradonačelnik Štifanić odgovorio mu je da nije HSU jedini koji se bori za prava umirovljenika te rekao da purica dogodine više neće biti u korist kvalitetnijih pomoći umirovljenicima. To je komentirala vijećnica Rakovac primjedbom da nije u redu govoriti o nasljeđivanju, na što je aludirao gradonačelnik jer je IDS već 15 godina na vlasti, ali cijeni njegovo izlaganje jer to znači zaokret u politici IDS-a. Na redu je bio drugi niz financijskih dokumenata vezanih za sljedeću godinu – prijedlog proračuna za 2006., projekcija proračuna za razdoblje 2006. – 2008. godine s prijedlozima odluka o gradnji i održavanju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Pročelnica Mušković izložila je sva 33 pristigla amandmana o kojima se očitovalo poglavarstvo i od kojih je njih 14 u cijelosti, a šest djelomično prihvaćeno, a 13 ih nije prošlo.

Neki su se vijećnici složili s mišljenjem poglavarstva pa su odustali od glasanja, a neki, među njima i bivši porečki gradonačelnik Josip Maras, inzistirali su na izjašnjavanju vijećnika. Nezavisni vijećnik Maras smatrao je da su njegovi prijedlozi prihvatljivi budući da je za njih predložio i kvalitetno financiranje što znači da novac ne treba uzimati iz drugih stavki te zato što neke poslove, koje sadašnja garnitura na vlasti nije stavila u svoje neposredne prioritete, treba nastaviti da bi se izbjegli nepotrebni i skupi troškovi, posebno nastavak radova u starogradskoj jezgri. Prema prijedlogu Gradskog poglavarstva, taj bi se obiman i skup posao nastavio tek 2007., što vijećnik Maras ne odobrava jer se prekida višegodišnji kontinuitet radova u porečkoj povijesnoj jezgri. Pri glasanju o njegovim kao i o amandmanima uglavnom oporbenih vijećnika stanje je uglavnom bilo slično – pozicija protiv šest, sedam oporbenih vijećnika.

Nakon svih obrazloženja i glasanja o amandmanima, s jednim suzdržanim te dva glasa protiv, prihvaćen je gradski proračun vrijedan 175 milijuna kuna – jedan posto manji od ovogodišnjeg. Prihvaćeni su i ostali financijski dokumenti za sljedeću godinu.

V. MEDVEDEC, Glas Istre

Nezavisne liste u financiranju izjednačene sa strankama

Na prijedlog gradonačelnika u proceduri je bio i prijedlog odluke o financiranju nezavisnih lista. Kako je pojasnio Danilo Sredanović, predložena je odluka po kojoj se financiranje političkih stranaka glede osvojenih vijećničkih mjesta u cijelosti izjednačuje s nezavisnim listama. Odluka je jednoglasno prihvaćena. Prihvaćen je i društveni ugovor za osnivanje trgovačkog društva Veletržnica ribe Poreč, prije čega je IDS-ov vijećnik Alfredo Mendiković uložio amandman kojim se predlaže dokapitalizacija društva za vrijednost zemljišta i troškove uređenja. Vijećnike je zanimalo hoće li ova izmjena utjecati na odluke preostalih partnera, na što je gradonačelnik Štifanić odgovorio da je s partnerima sve usuglašeno. Građevinska dozvola, kako je rečeno na sjednici, već je spremna, samo se čeka donošenje ove odluke.

Print Friendly, PDF & Email